Sidor

tisdag 22 maj 2018

Byte stavspetsar

Stavspetsarna på mina rullskidstavar har sett ut att ha ett behov av att bytas ut ett tag. Den ena bröt jag bland de första gångerna jag körde då jag fastnade i en sådan där brunn som ligger här och var på gator. Då lärde jag mig att undvika sådana... Så den ena spetsen var faktiskt original från 2015 då jag köpte rullskidorna. Inte illa!

Jag har varit duktig med att slipa dem i princip inför varje träningsrunda så de har alltid varit skarpa och fina. Men de slits ju även runt om, inte bara på själva spetsen. Såhär såg de ut när jag hade fått av dem:

Rätt slitna om man säger så:)
Hur gör man då för att byta spetsarna, eller holkarna som de också kallas? Jo, det är mycket enkelt, enklare än jag hade tänkt, faktiskt. Jag trodde att man behövde en varmluftspistol så Magnus har ägnat en stor det av helgen till att leta efter en sådan som jag är helt säker på att vi använde när jag bytte den skadade holken. Men han hittade ingen och inte heller jag gjorde det, så jag tänkte att det kanske går utan.

Man börjar med att värma limmet som holken sitter fast med. Enklast är att stoppa ner den i kokande vatten. Det tar några sekunder sedan går det lätt att få av holken med en polygrip eftersom limmet smälter och då släpper holken från staven.

När holken är av skrapar jag bort lite limrester och sedan tar jag limpistolen och kletar på nytt lim. Sedan är det bara till att trycka på den nya holken. Viktigt att titta före hur den ska sitta så att man inte sätter den åt fel håll! Därefter är det klart!


Limpistol

Polygrip

Ny stavspets på!

Lite skillnad:)
Det ska bli så gött att staka iväg med nya fräscha och skarpa spetsar! Jag vet inte hur många mil som rekommenderas att åka med dem, men jag har i alla fall åkt 625,3 km med den vita, den blå några färre då. Så nu ser jag fram emot nästa rullskidpass. Kanske ikväll redan...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar