Sidor

söndag 14 juni 2020

16 weeks of health

Ingen har väl missat konceptet "16 Weeks of hell" som nu ingår i TV-programmet "Den stora hälsoresan" som finns på Dplay.

Eftersom jag lyssnar på Jonas Coltings pod har jag förstått att programmet och några av deltagarna har fått utstå kritik för att de visar upp sina resultat. Det skulle enligt kritikerna kunna leda till att folk får ätstörningar. Jag blir så trött. Och det är så märkligt att man inte bara kan gratulera folk som kämpar stenhårt och får resultat, nej i det här landet ska man minsann skämmas ifall man råkar bli vältränad och mår bra på köpet!

I alla fall så blev jag nyfiken på det här konceptet och vi kollade på första avsnittet igår kväll. Jag hade nog väntat mig att det skulle vara betydligt mindre kolhydrater i kosten i ett sådant här koncept, men det kanske kommer längre fram. Det var i alla fall inte så mycket fokus på att gå ner i vikt, utan mer att få en bra hälsa över tid. Inget svältande! Även om deltagarna kör med periodisk fasta och bara äter mellan kl 12 och 18. Men det är ju knappast svält. I övrigt så kör deltagarna minst 60 minuter powerwalk varje dag samt styrketräning.

Själv vet jag att just detta koncept inte kommer att funka för mig, dels så måste min vardag funka, jag måste kunna jobba och jag måste kunna rida mina hästar. Jag hatar ju dessutom styrketräning, tycker att det är så förbannat tråkigt. Jag har försökt så många gånger, men aldrig lyckats komma igång med det.

Men jag är ju lite nyfiken på vad jag faktiskt skulle kunna göra med min egen hälsa på 16 veckor. Visst, jag äter betydligt bättre än jag gjorde innan min kostomställning, men trots allt har jag nu haft en period med dåligt ätande inklusive en hel del socker. Som jag ju faktiskt inte vill äta, men det är så förbannat svårt att stå emot emellanåt! Och hjärnan lurar gärna i mig att "bara lite" är ingen fara. Och så står jag där och har vräkt i mig x antal chokladkakor och några liter glass.

Så jag har kommit på en egen utmaning, helt för mig själv, med målet att göra så bra saker för min hälsa som jag kan i 16 veckor.

Detta innebär att jag med början i fredags kommer att sikta på 0 socker, 0 alkohol, minst 15000 steg/dag. Någon typ av träning varje dag (ridning inkluderat). Dessutom vill jag sova ca 8 timmar varje dag eller i alla fall tills jag vaknar när den möjligheten finns.

Just alkoholen känner jag att jag har tröttnat på. Det där slentrianmssiga vindrickandet varje fredag och lördag. Varför vill jag tvunget ha vin till maten? Smakar verkligen maten bättre då? Nej, inte de andra fem dagarna i veckan, då går det alldeles utmärkt att dricka vatten till. Alkohol gör verkligen inget bra för kroppen, så varför ska jag dricka det?

Och sömnen, den viktiga sömnen, den behöver jag för att kunna maximera mitt välmående!

Så fram till och med 2 oktober kommer jag att köra detta fokuserat, det är egentligen inte så stor skillnad mot hur jag lever nu. Jag vill ha med lite mer träning och lite bättre mat, men i det stora hela så vet jag att jag äter tillräckligt bra som det är nu. Så det blir ingen stor omställning på något sätt.

Jag kommer dock att mäta vissa mått på kroppen och även vikten för att se vad jag får för effekt. Jag tycker det är rätt tid att göra det nu medan det är långa ljusa kvällar och härligt väder ute.

Och jag kommer att kalla min utmaning för "16 weeks of health". För det är det som är målet. Att nå en bättre hälsa! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar