Sidor

tisdag 1 januari 2013

MÅL 2013!

Efter ett år med mycket träning, för mycket skador och en känsla av att saker och ting ändå går framåt, trots lite "slarvande" med träningen har jag kommit fram till att jag egentligen bara har ett (1) mål för 2013...

SKADEFRI!!!

Det kan ju kanske verka enkelt, men efter ett år med 51 dagar utan löpning pga skada (som förmodligen beror på att jag har försökt följa optimistiska träningsprogram, kombinerat långa sträckor med snabba intervallpass och en vilja att träna mycket) vill jag inte vara med om något sådant igen!

Därför har jag en annan strategi för mig själv. Jag har helt släppt alla tidsinriktade krav och mål för mig själv. Jag struntar i om jag springer en mil på 60 eller 55 minuter, jag kommer att delta i lopp för att orka genomföra dem på ett bra sätt. Springa så snabbt jag kan utan att vara helt slut den sista kilometern och utan att bry mig om vilken tid jag får.

För mig som är tävlingsmänniska är det väldigt svårt att släppa tidsbegreppet. Självklart vill jag slå de tider som jag sprungit på i år, kunna skriva i bloggen om hur snabb jag är, men det är viktigare att hålla mig skadefri och kunna springa överhuvudtaget. Faktum är att när jag tittar på min träningsstatistik över 2012 så ser jag att jag har gjort en klar förbättring över året rent tidsmässigt, trots att jag tagit det lugnare sen jag blivit frisk från alla skador.

Jag har börjat inse att jag inte kan följa träningsprogram som är gjorda för människor med 10-tals års erfarenhet av löpning eller träna som en kenyan. Jag är inte 20 år längre och det tar tid att bygga upp kroppen så att den håller för löpning på lång sikt. Jag har faktiskt bara sprungit i snart två år och det är ganska lite. När man dessutom har lite för många kilo kropp att släpa runt på gäller det verkligen att träna med förstånd. Jag har inte tänkt att bli elit-löpare, alltså behöver jag inte träna som en sådan.

Istället tänker jag träna smart, variera träningen, sluta om det gör ont och vila tillräckligt mycket.

Jag har några tänkta lopp 2013. Lopp är ett bra sätt att se hur man utvecklas, tycker jag. Men jag kommer inte att ha ett enda tidsmål och jag kommer att (försöka) sluta bry mig om de där människorna som jag "borde" springa snabbare än (om det nu går).

Det stora loppet för mig 2013 är (såklart) Göteborgsvarvet och där är mitt mål att ta mig runt på ett bra sätt. Ju långsammare desto bättre, för då blir det ju lättare att slå tiden 2014.

Övriga lopp blir troligtvis Laxaloppet, Varbergsloppet, Falkenbergs stadslopp, Vårruset, Prinsens minne. Kanske blir det något mer, vi får se vad som händer och hur kul jag tycker att det är.

2 kommentarer: