Sidor

onsdag 23 januari 2013

Drömhästen, månskenet och jag!

För att hålla min tidigare så arge häst Garboso på gott humör fick det bli en runda även ikväll. Först hade jag tänkt att rida i ridhuset för att kunna rida lite mer ordentligt och galoppera för att få honom att släppa lite energi. Dock hade jag inte någon lust alls att sitta i ett ridhus när det var så ljuvligt ljust och fint i månskenet ikväll.

Månen är ännu inte riktigt full, men gav ändå tillräckligt med ljus för att jag skulle slippa ha pannlampan tänd. Det var kallt, ca 10 minus och jag blev rätt nedkyld till en början, men fick upp värmen när vi travade banvallen västerut. Vi vek av ut på en stubbåker och vidare upp i Linneskogen. Där hittade vi en jättefin äng där jag kunde rida lite volter i skritt och trav och även galoppera.

Vilken galopp han hade idag! Så mjuk, jämn och fin, helt fantastisk! Han skötte sig jättefint hela rundan! Inga bocksprång i galoppen, fin i munnen och lyssnade på mig. Han travade i det tempo jag ville och lyssnade både framåt och bakåt. Han är så otroligt modig. Det var ju ändå lite skumt i månljuset, men det fanns inget som kunde skrämma honom. Framåtbjudningen var på topp och inga tecken på istadighet visades idag. Det gick bara så himla bra!

Ju mer jag rider honom, desto mer känns det som om han är den där hästen jag alltid har letat efter. Han är kul att rida, duktig och lättlärd, samtidigt som han är mer nyfiken än rädd av sig och oftast inte svår att få framåt. Han gillar fart, men sticker inte. Ja, han kanske kan bli en drömhäst på sikt. vem vet?

När jag hade ridit i måndags såg jag att han hade lite märken i mungiporna. Därför släppte jag på ena sidostycket för att se om det hjälpte. Jag tänkte även under hela ridturen på att inte ta honom för mycket i munnen utan istället bromsa honom med sitsen och rösten. När vi var klara var han jättefin i munnen, så det verkade inte vara någon fara med honom. Bäst att ta tag i sådant i tid innan fula sår uppstår!

Jag tror också att jag har löst problemet med att han har varit krånglig när man ska sko, kratsa eller brodda hans bakhovar. Jag upptäckte att han inte själv ställer sig i en sådan position att han kan stå på tre ben när man ska lyfta det tredje, så därför har jag börjat ställa honom så att han står med vikten väl fördelad på tre ben innan jag lyfter det fjärde. Funkar jättebra! Han var jätteduktig med hovis igår och kanonlätt att brodda.

Jag misstänker även att han är håröm eftersom han reagerar väldigt kraftigt på att jag borstar honom, lägger på/tar av täcke, lägger på schabrak och sadel. Kan det kanske vara så att han inte är någon elak häst, utan bara en känslig en som säger ifrån när han inte är nöjd?

Efter ridturen var han iaf supertrevlig, snäll, gosig och trött. Motion is the shit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar