Sidor

lördag 30 januari 2016

Ridlektion!

Idag var det dags att träna för Charlotte igen. Tiden gick lite väl fort i morse och jag var där prick tio, men hann sitta upp och skritta lite lätt innan hon kom in.

Det var alltså den vanliga hoppsadeln som fick följa med idag och ja, han var en helt annan häst än i torsdags. Det märktes direkt. Ryggen höjd, halsen framåt nedåt, avslappnad. Dock var det lite spännande att där var en annan häst, men den spänningen gick över snabbt.

Jag testade att trava honom också innan vi drog igång och började arbeta. Vi började med samma övning som förra gången. Trav och på långsidorna avbrott till skritt. Rak häst (så jäkla svårt). Men idag var han visst rakare, så det har gjort nytta att träna:). Vi lade till en volt på varje kortsida också.

Han blev lite springig på långsidorna, men han fick lära sig ta förhållningarna och vänta. Det gick bättre och bättre. Sedan jobbade vi lite på en 20-metersvolt också. Charlotte ställde en bom parallellt med kortsidan och ett block så att jag fick ett spår att rida igenom. Varje gång jag kom där skulle jag sakta av till skritt.

I högervarvet fick jag tänka på att rakställa honom i svängen och få med honom hela vägen. Efter ett tag drog han iväg åt vänster på den öppna delen av volten och han gick emot. Något som han egentligen alltid har kört med. Så då fick jag parera honom innan han hann skjuta iväg så att han gjorde som jag ville. Han blev faktiskt riktigt fin efter ett tag. Men vi märkte att han försökte "springa bort" när han inte riktigt orkade.

Sedan var det dags för galopp. Vi började i vänster och det började med att han fattade höger två gånger innan han tillslut kom in i vänstergaloppen. Han har lättare för den, vilket är lite märkligt, då han har svårare i vänstervarvet när man travar...

Det gick hyfsat, men han sprang en del där med. Men i högergaloppen blev det väldigt mycket spring. Där sprang han lååååångt bort! Lite okontrollerat kändes det, men när jag fick saktat ned honom lite och han lyssnade på mig märkte jag att den där fina korta galoppen ändå finns där, även om det är för en kort stund. Så det kommer nog när han blir lite starkare!

Det som har förbättrats sedan förra lektionen som var för två veckor sedan är ju att han faktiskt fattar galopp lättare nu (när jag håller stödet i yttertygeln och mjuknar på inner). Höger galopp fattade han faktiskt på kommando på långsidan, så det var ju bra. Han har också, som sagt, blivit rakare och är mer framme med näsan. Så det är ju kul att det går framåt!

Det är också väldigt bra att ha Charlotte som kan se skillnader som jag själv inte tänker på och som hela tiden är positiv och ändå är där och påminner om händer, skänklar och överkropp. Riktigt kul är det att träna för henne!

Jag är också lättad över att han kändes så mycket bättre idag än i torsdags, för jag var lite orolig över att han skulle vara öm i ryggen och det var därför han betedde sig som han gjorde då. Men jag kan nog dra slutsatsen att han helt enkelt inte trivs med Stübbensadeln, så den får åka tillbaka. Ska bli spännande att se ifall han gillar Dominusen bättre!

Idag var det nästan 30 grader varmare än för två veckor sedan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar