Sidor

onsdag 6 januari 2016

Kombinerat idag!

Ännu en kall dag! -12 grader stod termometern på när jag gick upp i morse. Jag hade först tänkt att låta dem stå inne och rida direkt efter frukost, men jag tänkte att det var smartare att vänta tills det blivit lite varmare ute.

Så det fick bli efter lunch istället. Då var det ju "bara" 7 minus, dvs lika kallt som igår när jag red. Idag klädde jag på mig ett par tunna långkallingar, mina McKinleybrallor och mina fodrade Pikeur-ridbyxor (som tyvärr är helskodda = mindre rörlighet). På överkroppen hade jag en kortärmad piké och en jättevarm tröja från Eurohorse som jag fyndade på Gekås härom veckan, och utanpå den hade jag min väst.

Supervarm och skön tröja för kalla dagar!
Jag tycker nog inte att jag frös lika mycket idag som igår, även om det givetvis var kallt. Jag behövde inte ha västen på mig i ridhuset, utan det räckte med tröjan. Kanske börjar jag vänja mig vid kylan...? För att undvika att frysa mer än nödvändigt har jag efter lite tips beställt ett par Mountain Horse Snowy River High från Horsemeup och en kjol från Uhip. Jag hoppas att dessa kommer inom kort!

Jag hade inte heller säkerhetsvästen på mig då jag tycker att jag känner mig rätt säker i sadeln när vi håller oss till dressyr och den minskar rörligheten.

Bosse börjar kunna rutinerna nu. Lätt att hämta i hagen (brukar förvisso inte vara några problem annars heller), de har ju lite svårt för att springa på den frusna marken så de orkar inte ens försöka.

Dock står han inte snällt på gången när jag borstar, det ska skrapas med framben och viftas med huvudet och försöka bitas (precis som på filmen igår). Men det går ju snabbt och lätt att göra i ordning honom nu. På med grejerna och iväg!

Det fick bli ridhuset även idag och den här gången var det två andra hästar där, vilket ju var lite spännande för Bosse. Vi började med att jag gick några varv med honom innan jag satt upp och han var rätt lugn ändå. 

Jag fick jobba honom hela tiden för att få honom att hålla fokus på mig och inte de andra hästarna. Något litet skutt gjorde han, men överlag gick det mycket bra!

Han var jättefin idag också och jag red mycket övergångar, volter och tempoväxlingar. Han var lite trög några gånger när han skulle trava och galoppen var svår att fatta, men han skötte sig ändå väldigt bra! Jag passade på att galoppera när de andra hästarna hade lämnat ridhuset eftersom han inte alltid är så lättstyrd i den gångarten:).

Vi jobbade på i ca 50 minuter. Tiden går så fort när man sitter på en sådan trevlig och lättjobbad häst! Han blev rejält svettig, men skrittade väldigt lugnt hem, så han hann kyla av och torka. Det är verkligen perfekt att ha ridhuset på tio minuters skrittavstånd! Uppvärmd när man kommer fram och avskrittad när man kommer hem! Givetvis joggar jag av honom och skrittar några varv på lång tygel i ridhuset också, men det blir extra bra att få de där tio minuterna hem! Dessutom värmer jag upp mig själv också eftersom jag väljer att leda honom.

När vi kom hem släppte jag ut hästarna i hagen igen. De fick lite hö och så fyllde jag på vattenbaljorna. Jag upplever att de dricker mer vatten ute nu, när det är kallt. Som tur är så har jag vattenkran och vattenslang inbyggda i en låda med frostvakt så än så länge går det bra att använda både kran och slang. En otrolig fördel!

När jag stod där ute i solen och tyckte att det var riktigt skönt så började löparsuget komma. En liten runda med Selma skulle jag hinna med innan det blev mörkt!

Sagt och gjort. På med löparkläder och iväg ut i kylan. Vi sprang upp i Linneskogen och ner så att vi kom ut nedanför Hagakullen. Sedan sprang vi ut på Tvååkersvägen och vidare hem via banvallen. Det är verkligen så trögt att springa banvallen! Den ser platt ut, men det lutar faktiskt mer än man tror!

Banvallen börjar efter ca 3,5 km
Det var kallt, vinden bet i kinder och lår, men det var ändå skönt att röra på sig och få vara ute i solen, även om den gick ner medans vi var ute. Solen går förresten ner 20 minuter senare nu än vad den gjorde vid vintersolståndet! Så härligt att gå mot ljusare tider!

Efter 6 sprungna kilometer stannade jag och snöt mig och stängde av klockan. Jag släppte lös Selma och gick resterande 500 meter hem. När jag kom in hade bästa Älsklingen gjort ett par våfflor till mig! Så underbart gott det var! Och en kopp varmt te till det! Perfekt avslutning på en kall dag!

Mums!
Det känns om om denna dag har nyttjats på bästa sätt och jag kan med gott samvete börja jobba imorgon! Det blir en lagom mjukstart med två dagars jobb innan det är helg igen!

Idag har jag ju dessutom lyckats med det jag har tyckt varit lite svårt, nämligen att kombinera ridningen med den vanliga träningen! Det känns riktigt bra! Jag hoppas att jag kan hålla i det här nu, för det är riktigt kul att vara igång och rida igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar