Sidor

söndag 24 januari 2016

Pether Markne clinic

Idag har jag och Carina varit i Billdal, på Billdals ridklubb och kollat på Pether Marknes clinic.

Att sitta i ett iskallt ridhus från klockan 10 till halv fyra på eftermiddagen var en plåga. Jag har lite, eller snarare ganska rejäl, träningsvärk från gårdagens skidåkning och ridning. Det är ju många muskler som används både när man åker skidor och när man rider, så det bli liksom dubbelbelastning.

Framför allt är ryggen mör. Det gjorde ju inte saken bättre att sitta på en stenhård träbänk utan ryggstöd och frysa. Dessutom har höftböjarna ballat ur så jag kan knappt lyfta mina ben...

Som tur var så var det både lärorikt och intressant. Först fick vi se två hoppryttare, Hedda Wallin och Wilma Hellström. De fick rida igenom hästarna i trav och galopp och galoppera lite bommar samt hoppa lite. Basic övningar.

Redan där sprack tidplanen. Istället för kl 11 så var det klart halv tolv. En snabb fikarast innan det kom in två ponnytjejer som jag inte kommer ihåg namnet på. Den ena hade tydligen vunnit GP-ponnyn (hoppryttare alltså) och den andra var dressyrryttare på en söt liten welsh-ponny.

De fick också göra basic övningar. Dressyrtjejen fick öva på att lätta i handen i galoppen på den något laddade ponnyn. Till sist blev det bra, men det var svårt för henne. Det är ju så lätt att rida med handen istället för sätet!

Även lunchen blev lite sen, men efter lite mackor och varm choklad var vi redo för eftermiddagspasset. Då kom Emma Emanuelsson och Victoria Wallenstam in på varsin häst (hoppning). De red också liknande övningar som de andra och avslutade med att hoppa en bana.

Sedan avslutades allt med att Pethers make Per Sandgaard kom in och red på sin Charmeur (dressyrhäst). Han visade lite jobb i galopp, slutor, byten, piruetter. Även lite travarbete med passage, piaff och ökningar.

Det som jag tyckte var intressant idag var att Pether följer det spår som han har i sin bok, "hästens grundarbete". Trots att han tränade både dressyr- och hoppryttare var det i grunden samma typ av träning, samma saker för ryttarna att tänka på. Rakriktning, lätta händer, rida framåt osv.

Och så var det enkelheten i övningarna. Inga komplicerade grejer, men ändå så svårt att få till vissa saker, t.ex. tre galoppcavalettis med tre eller fyra galoppsprång emellan. Rida på tre-tre, rida tre-fyra, rida fyra-tre. Inte helt lätt, men avslöjande hur bra koll ryttaren har på sin häst.

Överlag tycker jag att det var en bra dag (frånsett kylan), intressant och väl värt att se! Massor av inspiration att ta med sig hem och öva på!

Avslutning med blommor och grejer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar