Sidor

söndag 5 juli 2020

Dressyrpass i ridhuset

Vilken trist start det blev på denna söndag, vädermässigt alltså! Regn, regn och åter regn! Jag var ute och tömde regnmätaren efter som den var full, det var ju närmare 40 mm som har kommit sedan igår.

Full regnmätare

Jag var lite låg i morse och hade faktiskt huvudvärk, det hör inte till vanligheterna! Men jag gissar att det har att göra med att jag var väldigt inaktiv mot hur jag brukar vara, låg mest på soffan och kollade Youtube. Det är kroppen inte van vid, så då reagerar den med huvudvärk.

Strax efter lunch började det äntligen att hålla upp och jag tog på mig träningskläder för att gå en runda med hundarna. Otroligt nog fick vi inget regn på oss och det blev en härlig promenad i stormen.

Jag gick och hämtade hästarna i hagen och konstaterade att det inte skulle gå att rida i paddocken denna regniga söndag...
Trist underlag!

Men jag ville rida ordentligt och därför skrittade Bosse och jag bort till ridhuset. Det var nyvattnat och nyharvat så där var jättefint underlag!

Tyvärr fanns det inga hinder, jag hade tänkt att låta honom jobba med lite bommar och småhinder, men jag ändrade mig till att låta det bli ett rent dressyrpass istället.

Vi värmde upp i skritt och trav och han var faktiskt riktigt fin! Jag hade slängt på sporrarna för att kunna jobba lite mer med kvickheten och han svarade fint framåt, så jag hade inte så mycket att jobba med:). Men red mycket övergångar, volter, ställa, böja, spåra och jag tycker att jag fick till det riktigt bra!

Jag lade upp stigbyglarna framför sadeln och red lite i trav nedsittning. Han blev lite mindre framåt, men han jobbade väldigt bra och jag kunde verkligen rida honom fint. Han är ju svår att sitta på i traven eftersom han har sådana stora rörelser, men jag gjorde allt för att försöka hitta rytmen och gunga med istället för att studsa i sadeln. Det är verkligen något som behöver tränas på, ofta!

Vi gjorde skänkelvikningar och de gjorde han superbra! Tappade lite bjudning, men flyttade jättebra för båda skänklarna. Jag testade till och med en sluta, vilket gick hyfsat åt vänster, men misslyckades åt höger (som är det svåra hållet för honom).

Vi jobbade även i galoppen. Högergaloppen var fin, men lite svårfattad, han vill gärna springa in i galoppen och jag gjorde många fattningar för att försöka få honom att fatta lika fint som vänstergaloppen, men det behöver vi jobba mer med. Det bästa var ändå att han hade fin framåtbjudning och inte blev sur en enda gång!

Vänstergaloppen var fin och fattningarna kom när jag begärde det så det var jag jättenöjd med. Det blev ett väldigt bra och roligt pass! Han jobbade på så bra och jag kunde även idag pusha honom lite mer än vanligt och han svarade bra på det. Kanske börjar det äntligen komma en arbetsvilja från honom nu! Så kul!

Jag kände också att jag red bra och att jag nu börjar få mer och mer koll på hans bakdel som svänger hit och dit, jag får honom att böja och ställa bra i båda varven och jag får bra respons på allt som jag begär av honom.
Min fina "dressyrhäst"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar