Sidor

torsdag 5 mars 2020

Torsdagsträning med Sur-hästen

Torsdag igen! Veckorna bara swishar förbi nu! Torsdag betyder träning för Charlotte och denna gång var det Bosses tur.

Eftersom det har varit ganska behagliga temperatur ute och det för en gångs skull var uppehåll tog jag bara tröja och väst på mig när vi traskade iväg till ridhuset. Lyckligtvis hade jag i alla fall värmesulorna i ridstövlarna, för det var kallt, riktigt råkallt!

Bosse var pigg på väg till ridhuset i vanlig ordning och när jag började värm upp honom gick han på bra framåt i samtliga gångarter, även om högergaloppen satt lite längre in än vänster så fattade han i alla fall galopp i båda varven.

Sedan fick vi börja jobba. Först skritt på stor volt. Där fick vi göra lite tempoväxlingar. Tänka tre växlar, arbetsskritt, längre steg och kortare steg. Detta gjorde han rätt bra ändå och vi gjorde samma sak i trav. Jag red faktiskt en hel del i nedsittning idag och det accepterar han mer och mer och jag hittar mer och mer takten och gunget i det även om det är grymt svårt på honom då han har så stora rörelser.

Sedan skulle vi galoppera. Vi började med höger som är den svåra galoppen och han fattade den, men bröt av på den öppna delen av volten och sedan ville han inte gå fram alls. Jag gick på honom och han sparkade, jag fick lirka lite och rida ut på fyrkantsspåret för att hitta tillbaka till bjudningen.

Han fattade galopp och jag fick rida och driva som en dåre för att han inte skulle bryta av. Vi jobbade även i vänstergaloppen där han blev jättefin och där jag till sist också kunde leka lite med ökningar och minskningar även om de var mycket mindre än i traven, men ändå så att det blev skillnad.

Han tjurade ihop några gånger och jag fick gå på honom rätt så hårt för att han skulle ge sig. Sedan gav han sig och gjorde som jag ville och så höll det en stund och sedan var det tjurigt igen. Rätt irriterande!

På det stora hela var han ju fin när han ville framåt, men när han tappar bjudningen blir han ju rätt vedervärdig att ha att göra med. Men det är bara till att jobba på och inte ge sig! Samt att ge sig ut och bygga vidare på styrkan och konditionen ute i skog och mark. För visst blev han trött och visst ställer jag lite högre krav på honom när vi tränar lite mer seriöst, men samtidigt tycker jag att det är hög tid att han lär sig att ta det nu när han ändå har varit igång på riktigt de senaste tre åren.

Det är i alla fall kul att träna och jag lär mig mer och mer för varje gång. När vi var klara skrittade han raskt hemåt, då var det minsann inget fel på framåtbjudningen!

Dagens runda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar