Sidor

söndag 15 mars 2020

Dressyrträning och skogsrunda

Idag fick jag tid klockan 11 att träna för Charlotte. Så himla kul att det blev av idag istället när torsdagspasset blev inställt pga storm.

Vi satt uppe igår och kollade på Deer hunter. På något konstigt sätt lyckades jag hålla mig vaken hela filmen igenom. Och den är ju riktigt lång! Så strax innan klockan 12 var den slut och jag gick då ut och nattade hästarna. Så därför var det inte så farligt att klockan hann bli åtta innan jag kom ut i morse.

Den härliga sol vi fick se igår lös idag med sin frånvaro. Jag gav hästarna mat, släppte ut dem och mockade och sopade. Sedan gick jag in och åt frukost.

Vid halv tio började det att regna så då tog jag in hästarna igen för att Pelle skulle slipp bli helt dränkt innan vi gav oss av till ridhuset. När vi kom ut och skulle gå dit regnade det så jag tog på regnkappan och Pelle ville knappt gå.

Det var skönt att komma in i ridhuset och få tak över huvudet. Gött också att komma bort från blåsten som var rätt kraftig idag också.

Jag värmde upp Pelle i trav och galopp medan Charlotte avslutade en annan träning. Pelle kändes fin direkt från start.

Idag fick vi börja med att trava och vid mitten på långsidorna vända över och byta varv. Det var lite knixigt att hinna vända, få honom rak och sedan ta en halvhalt och byta varv. Jag gjorde lite tempoväxlingar ute på långsidorna och han blev väldigt fin.

Sedan fick jag rida på en fyrkant på halva ridbanan i trav, göra hörnpasseringar även på den öppna delen och sedan gjorde jag öppnor på det som var kvar av långsidorna. Riktigt utmanande, både för mig och för Pelle. Det gick lättare i vänstervarvet, där gör han det riktigt bra. I högervarvet var det lite svårare. Han ville gärna sticka ut bakdelen mot väggen, men några gånger hittade jag rätt och då kändes det jättebra, vi fick liksom så himla bra flyt. En ganska jobbig, men nyttig övning!

I galopparbetet red jag på hela fyrkanten och vid varje ände av ridhuset red jag en 20-metersvolt. Pelle var lite upphetsad i galoppen idag, han trodde nog att han skulle få jobba med galoppombyten igen, men det fick han minsann inte. Så jag hade fullt upp med att få honom att galoppera lugnt, avslappnat och rytmiskt. Det tog ett bra tag innan han blev sådär fin i vänstergaloppen.

Sedan var det samma övning i högergaloppen. Där var han kantig och det känns som om jag har honom bra på tygeln i traven, men när han fattar galoppen blir tyglarna plötsligt för långa och om jag börjar korta och fippla med tyglarna blir han stressad och kantig. Men efter ett tag blev han mycket bättre och rundare i högergaloppen, även om han fortfarande kändes lite kantig. Det såg tydligen bra ut i alla fall.

Jag tycker att det var ett riktigt roligt pass (det brukar det ju i och för sig vara), men det var också utmanande. Jag blev utmanad och Pelle blev också lite utmanad, vilket han tog bra. Han fick kämpa på och det gör han faktiskt.

Jag märker att det har hänt en hel del med min ridning. Min vänsterhand, som tidigare har fått ett eget liv i trav och galopp i höger varv är numera mycket mera stilla i traven i alla fall. I galoppen kan den vandra iväg, men jag finner mig snabbt och klistrar fast armbågen vid kroppen och rättar upp handen i rätt position. Kul ändå att få känna utveckling!

När vi skrittade hem hade det i alla fall slutat att regna. Pelle längtade tydligen hem för han gick och gnäggade flera gånger. Så knasig!

Efter Pelle var det Bosses tur. Kroppen min kändes av redan när jag red Pelle, det stramade rätt bra i höfterna kände jag och jag var väldigt stel när jag satt av honom för att mocka ridhuset. Men träningsvärk försvinner bäst av mer träning!

Bosse såg dock inte så sugen ut på att få komma ut...

Sur

Trött
Medan jag gjorde i ordning Bosse började det återigen att regna så regnrocken fick följa med ut på vår skogsrunda.

Vi red upp mot Ryen och jag hade bestämt mig för att det skulle bli en hel del trav och galopp. Så när vi hade passerat ponnyerna i Linnarp ville jag få honom att trava, det ville dock inte han, men när vi kom lite längre på vägen så började han trava och travade på fint hela vägen upp till Ryen.

Vi skrittade förbi grinden och sedan fick han trava upp i skogen och så blev det lite skritt på skogsvägarna som inte har optimalt underlag.

När vi kom ut på grusvägen ner mot Bexells stenar fick han trava lite i nedförslutet. Jag har börjat att trava nedförs med honom lite försiktigt. Jag tycker att han har blivit mycket mer balanserad och har inte riktigt lika lätt för att snubbla längre. Dock är det viktigt att han tar det lugnt och travar balanserat.

När vi hade passerat parkeringen började han galoppera i höger galopp. Duktig kille! Vi fortsatte i ömsom trav och ömsom galopp. Hela vägen upp på höjden. Sedan skrittade vi ner mot Valasjön och där ville han trava, vilket han fick. Det blev också lite galopp här och där och sedan drog vi galopp upp för backen mot Lyserna.

Det känns som om vi galopperade jättemycket, men Equilab-appen visade endast 5,5 minuter galopp. Men det är klart att det blir inte så långa sträckor eftersom vi då och då behöver bryta av pga skymda kurvor och backkrön. Däremot blev det drygt 30 minuter trav, vilket känns väldigt bra.

Han var så framåt och härlig att rida idag och han tvekade egentligen inte för någonting. Även om han var laddad på sina ställen så gör han ju aldrig någonting dumt. Jag känner mig så trygg med honom. Dock höll han faktiskt på att snubbla i skritt vid Obbhults gård där han var lite ivrig och inte riktigt hade koll på tassarna.

Det blev också lite galopp på banvallen och grusvägen mot Linnarp. Ute vill han minsann galoppera, hoppas att han tar med sig den viljan till ridhuset också kommande vecka! 1,5 timme var vi ute idag och trots att vi fick lite regn på oss så var det ändå härligt att komma ut och få frisk luft och få galoppera!

Bosse i skogen
När jag var klar med Bosse släppte jag ut hästarna i hagen igen. Tänkte att de kunde få gå där en stund och äta hö. Jag mockade och sopade igen och sedan tog jag itu med all läderutrustning.

Nu när det har regnat så mycket så blir ju lädret så stelt och tråkigt. Jag har inte varit duktig på att göra rent heller, så allting såg för jäkligt ut!

Det var två träns, två martingalbröstor, två sadlar med tillhörande stigbyglar och stigläder, ett par skor, ett par stövlar. Så mycket grejer!

Jag gjorde en riktig ordentlig genomkörare med först lädertvål och sedan läderbalsam på allt utom sadlarna. Jag plockade isär tränsen och gjorde rent betten med Svinto. Så nu är allting i sin ordning. Rent och fint! Men vilken tid det tog! När jag var klar var klockan halv sex och hästarna hade lämnat hö-bingen och stod längst ned i hagen. Så jag tog in dem.

Det var rätt skönt att slippa gå ut extra igen för att göra det. Det var så skönt att komma in, ta en kopp te och bara slå mig ner i soffan. Dock blev det ingen lång paus. Jag öppnade jobbdatorn för att kolla vilken information som kommit in under helgen om Coronavirus-hanteringen och vidarebefordrade en del mail.

Därefter blev det duschen och sedan käk. Nu sitter jag här och skriver och ska gå ut och ge hästarna sista höet för denna dag och sedan blir det sängen. Ännu en helg till ända!

Nu har jag 32100 steg på min klocka, så det blev en väldigt stegintensiv dag idag också...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar