Sidor

lördag 16 mars 2013

Hästhandlare och journalister...

I torsdags visades ett inslag i TV-programmet Plus om hur två personer som köpt häst av Team CAF hade fått hem trasiga hästar. Programmet går att se HÄR.

Jag har sett programmet och visst dessa två historier framstår ju verkligen som väldigt tråkiga och hemska. Framför allt kan det ju kännas märkligt att en veterinär släpper igenom röntgenbilder som inte är OK. Men hur bedömer man egentligen om en röntgenbild är OK? En liten förändring på en häst som annars ser frisk ut kan ju mycket väl vara obetydlig. Om man däremot bedömer en sjuk hästs röntgenplåtar så är det ju lättare att hitta förklaringen till det onda i en liten förändring.

Camilla på Team CAF framstår ju också som verkligt otrevlig när hon hotar journalisten som ringer upp (dock framgår det inte för vilken gång i ordningen reportern ringer, det kan ju vara så att det är femtioelfte gången och då rinner det över för den som blir uppringd).

Det här programmet har lett till att Camilla och nämnda veterinär fått mordhot (vilket är helt vansinnigt!) och att det skrivs spaltmeter i kommentarsfält på diverse hästforum och andra hemsidor.

Folk tror blint på det som Plus vill ha fram i programmet, att de två hästköparna blivit lurade av den hemska hästhandlaren. Så är det här i Sverige. Vi (inte jag dock) svenskar tror på allt som sägs i de så kallade grävande journalistiska TV-program som sänds av den statliga televisionen.

Det är ingen som tänker på att TV handlar om tittarsiffror. Journalistik handlar om att sälja en bra story. Journalistik handlar inte om att hitta sanningen. Eller jo, den valda sanningen. Den sanning som ger mest tittarsiffror/säljer flest lösnummer/ger flest kommentarer på facebook. Dessa journalister må gräva fram fakta, men de presenterar ju inte all fakta, utan valda delar klipps ihop till ett TV-program.

I detta program är det två personer som är missnöjda som kommer till tals. Ingenstans nämns hur många hästar Team CAF har sålt genom åren. Ingenstans nämns något om nöjda köpare. Team CAF har avstått möjligheten att ställa upp i programmet för en intervju, vilket jag kan förstå, för vilken motpart har någonsin blivit bra framställd när de har mött kritiken mot dem???

Jag känner ingen av de inblandade i den här historien och kan inte avgöra vad som är sant och inte. Jag kan bara konstatera följande:

  • Det är oerhört tröttsamt med dessa otroligt vinklade TV-program
  • Det är fruktansvärt om en sjuk häst säljs vidare som om den vore frisk och sedan måste avlivas
  • Röntgenplåtar bedöms. Bedömning påverkas av förutsättningarna och det är svårt att avgöra vad som är "sant".
  • Vågar man sälja eller köpa en häst igen???

2 kommentarer:

  1. En av dem som var med är en kompis som jag gick hippologen med. Tråkigt att det händer, och framför allt tråkigt att veterinären som besiktigat hästen släpper igenom den igen.

    Hoppas att allt är bra annars?!
    Kram Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, trista historier oavsett vad som hänt.
      Jodå, allt är bra:) Förhoppningsvis kommer jag snart igång med Bosse Bus, han är ju inte så svårtstartad:). Just nu ligger jag lite lågt med ridningen för att jag ska springa ett lopp imorgon. Jag fick ju en enorm träningsvärk efter onsdagens lilla ridtur:). Men bara det blir vår och varmt så ska jag minsann upp på hästryggen igen!

      Radera