Sidor

söndag 10 mars 2013

D-vitamin och sol!

Nu när våren närmar sig så börjar vi bleka nordbor saligt prata om sol och D-vitamin. "Ut i solen" "skaffa D-vitamin" osv.

Vad många (kanske de flesta) inte vet är att om man vill ha D-vitamin nu så är det ingen större idé att gå ut i solen. Det är nämligen så att ovanför 35:e breddgraden står solen för lågt på vinterhalvåret för att huden ska kunna bilda D-vitamin med hjälp av den.

Enligt vissa källor är det så illa som att det endast mellan maj och augusti är möjligt att få D-vitamin via solen. Så vad ska vi göra då? Antingen får man tillbringa vinterhalvåret under 35:e breddgraden (typ på Kreta) eller så får man göra som jag och käka D-vitamintillskott mellan september och maj.

Varför är D-vitamin så viktigt då? Jo, bl.a. är det (tillsammans med Kalcium) viktigt för skelettet. Många studier visar på samband mellan D-vitaminbrist och vissa cancer-former. D-vitamin kan också hänga ihop med depressioner och immunförsvar. Så det finns all anledning att se till att man får i sig tillräckligt med D-vitamin!

Fast nu när solen skiner såhär på vårkanten så ska man ju givetvis ändå ge sig ut och njuta av ljuset och värmen (just nu är det dock inte så varmt) för man blir ändå gladare av att se solen, tycker jag!
Sol gör allt mycket roligare!

Källor:
http://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=5034
http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar