Sidor

tisdag 10 april 2012

Stallmys!

Det är inte mycket som är kul just nu. För andra dagen i rad har regnet ös ner. Hästarna fick ha täcken på sig idag, då de var frusna redan vid lunch igår när jag tog in dem.

I morse vaknade jag av torrhosta och en väldigt raspig hals. Trodde att det skulle gå över till ikväll då det var tänkt att jag skulle springa med The 79ers, men det blev inte bättre så jag fick ställa in det.

Hästarna var dränkta och smutsiga av lera så jag lät dem torka medan jag åt lite mat och gick en kort promenad med hundarna. Det slutade faktiskt regna, så jag började borsta Pelle. Eller jag tog skrapan och skrapade bort päls och lera. Det är inte mycket vinterpäls kvar på honom nu och han börjar bli sommarfin igen, så gött.

Efter rengöringen tog jag med honom ut i grimman. Vi promenerade över vattenmattan, som han inte alls bryr sig om längre och så gick vi bort till stockarna som jag slängde ut i sommarhagen häromdagen. Det var väldigt spännande tyckte Pelle och blev överlycklig över att få gå över dem. Det lär bli full fart när vi ska hoppa dem så småningom!

Även Bosse fick bli rengjord. När jag ändå höll på tränade jag honom på att stå still på gången, då han de senaste gångerna jag gjort i ordning honom hållit på att backa och krångla. Som tur är så är han en smart häst som förstår ganska omgående vad man vill och inte vill. Så jag fick honom till att gå framåt och ställa sig där jag ville ha honom och sedan stod han faktiskt kvar där.

En annan grej som han håller på med när man borstar honom är att han blir väldigt arg och försöker hugga efter mig när jag borstar honom med rotborsten (spelar ingen roll om den är mjuk eller hård) på höger sida. Han brukar även stå och slå med frambenen och skrapa i golvet. Idag körde jag samma metod som med backanden, sa åt honom att stå still, vilket han gjorde till sist och då även slappnade av och njöt av att bli borstad istället för att bli arg.

Efter rengöringen fick Bosse också komma ut och titta på vattenmattan, som inte heller han bryr sig om (det har han aldrig gjort). Jag gjorde även många stopp och bad honom backa. Han stannade helt och hållet på mitt kommando och jag behövde inget  grimskaft för att få stopp på honom, likadant med backningen. Han var väldigt lyhörd och uppmärksam på mig idag. Inget springa över mig eller liknande.

Han fick också gå ut i sommarhagen och titta på stockarna, vilket han tyckte var lite spännande, men han brydde sig inte särskilt mycket om dem heller.

Det känns bra att bara ta korta promenader med hästarna ibland och att inte alltid rida. Det är väldigt mysigt att stå och borsta och klia dem för det är ju väldigt tydligt att de uppskattar det hela. Jag tycker att det ger en bättre och närmare kontakt med hästarna, vilket också hjälper mig i ridningen senare. Båda hästarna har blivit mer fokuserade på mig,de tar kommandon bättre och har blivit och mer tillgivna. De är ju lite speciella de där två herrarna. Pelle som låtsas vara rädd för allt som inte syns/finns och inte direkt är någon häst som hoppar upp i knäet på en och ber om att få bli kliad bakom öronen. Och så Bosse som brukar vara sur och vresig, samt hugga efter mig eller försöka överfalla mig när han  får tillfälle (vilket han aldrig får längre).

Nu längtar jag efter bra väder, en hals som inte gör ont och lite hoppning i paddocken och i hagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar