Sidor

lördag 21 april 2012

Löprunda med "DRAG-APAN" a.k.a. Selma

Temperaturen steg lite till lagom tills jag kom ut i löparkläderna. Sommartights, linne och tunna jackan fick det bli. Jag hade även med mig Selma eftersom jag tyckte att hon behövde röra på sig lite.

Jag brukar inte ha med Selma på mina löprundor eftersom hon drar väldigt mycket i kopplet och det bli så förbaskat jobbigt när hon inte lyssnar, utan bara drar. Det är nog det enda som inte verkar gå att lära henne, allt annat kan hon lära sig hur snabbt som helst, men att inte dra i kopplet, det är tydligen väldigt svårt.
Tur att hon är söt iaf, lilla Drag-apan:)
Jag började iaf med att gå första kilometern för att sedan börja springa lite lugnt. Det kändes väldigt bra (förutom Drag-apan som drog sönder mina händer) och den fjärde kilometern höjde jag tempot med sikte på 5:30-tempo. Jag lyckades med det tempot och gick sedan en halv kilometer innan jag började springa lugnt igen. Sedan ökade jag tempot igen på 6:e kilometern, då med sikte på 5:00-tempo. Även detta gick mycket bra. den kilometern var lite kuperad också, både upp och ner. Sedan gick jag återigen en halv kilometer innan jag sprang den sista biten hem, även idag hela vägen upp för långa, sega backen.

Jag kände mig mycket nöjd med min runda idag. Att springa i 5:00-tempo kändes inte alls överansträngande. Lite jobbigt, visst, och inget tempo som jag i dagsläget kan hålla någon längre sträcka, men det kändes ändå bra. Riktigt bra. Att ha vilat två veckor verkar inte ha gett mig nämnvärt sämre kondition, utan bara starkare och piggare kropp.

När jag sedan gick in på GarminConnect blev jag ganska förvånad när jag såg att jag under den 6:e kilometern hade kommit upp i en puls på 102%, dvs 188 slag/minut. Jag vet inte hur det känns att springa nära maxpuls, men det ska ju vara väldigt jobbigt och så jobbigt var det faktiskt inte. Så, som jag har misstänkt ett tag, får jag justera upp min maxpuls, den beräknade stämmer inte.

Anledningen till att jag länge har misstänkt att min maxpuls ligger högre än beräknat är att jag dels knappt kan springa så långsamt att min puls håller sig runt 70%, hamnar alltid runt 80% när jag springer långt och långsamt. Så nu verkar jag ha fått bevis på detta, alltså. Kanske borde jag försöka mig på att göra ett maxpulstest för att se vart jag hamnar. Jag har iaf justerat upp den från 185 till 190 så får vi se vad som händer med pulsen när jag tränar.

Överlag låg min puls väldigt högt idag och jag tycker det är lite nackdelen med pulsklocka, att man inte känner efter, utan litar mer på klockan än på hur kroppen känns. Idag kändes kroppen bra och därför struntar jag faktiskt i att pulsen var hög.

2 kommentarer:

  1. SV: Ja det är sant! Jag skulle gärna jobba med ridsportbutik online och reklam. Det kan ju bli såå mycket bättre verkligen. Och jag har mailat någon butik om en vara och undrat över något och inte ens fått svar..

    SvaraRadera
  2. SV: Ja precis. Kom massa snöblask i fredags men hela helgen uppehåll, så de borde ju antingen hunnit fixa det på lördagen eller vetat om att de inte skulle hinna de med en gång.

    SvaraRadera