Sidor

måndag 9 april 2012

Arbetssam helg

Blogginläggen den här helgen har lyst med sin frånvaro, vilket beror på att vi har lånat en vedmaskin för att såga och klyva vår ved. Så det har vi ägnat helgen åt. Det blev ganska mycket ved i år, då det blev en hel del från skogsavverkningen. Så i år har vi iaf sluppit såga ner träden, utan bara behövt köra hem färdiga stockar.

Men det är ändå ett jäkla slit. Förra året sågade vi stockarna med motorsåg, lyfte upp kubbarna på vedklyven som delade dem i två så att man fick klyva om samma kubbe ett par tre gånger för att få vedträn som är vettiga att hantera och som går in i pannan. Dessutom så ska det omorganiseras ett antal gånger inne i vedskjulet så att veden får plats.

Med vedmaskinen så sågas och klyvs veden på en gång. Då klyven kan dela kubbarna i sex bitar åt gången blir det så effektivt jämfört med det gamla systemet att man nästan blir gråtfärdig över hur otroligt mycket man har slitit med veden tidigare. Man slipper en massa moment och arbetet går så mycket snabbare och enklare.
Traktorn använder vi till att lyfta på stockarna till maskinen
Men det känns ändå i kroppen att man har hållit igång i två dagar med det och när jag kom upp i morse och såg att det snöade blev jag ju inte direkt piggare... Så tråkigt väder! Tydligen ska det övergå i regn som ska hålla på resten av dagen och en del i veckan, så det blir inomhusväder framöver. Och jag som är så sugen på att testa mina "terränghinder".

Men det är bara till att bita i det sura äpplet och fortsätta med veden. Det är ju snart klart! Tur att det är kortvecka även denna vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar