Sidor

tisdag 3 november 2020

Vaccination och munhåleundersökningar

 Idag hade jag ute Jeanette från Neovet AB. Hon är munhålespecialist och jag tyckte det vore en bra idé att kolla framför allt Pelles mun och tänder med tanke på hans ålder, men även Bosse. Och dessutom var det hög tid att vaccinera Kalle innan hans vaccination gick ut.

Även Bosse behövde vaccin, A2 och stelkramp och Pelle fick stelkramsvaccin.

Vi började med Pelle som krävde en hel del sedering innan det gick att göra någonting i hans mun. Det var väldigt spännande! Jag har aldrig gjort någon koll i hans mun tidigare, men jag ville veta ifall han har några bekymmer som kan påverka hans hållbarhet. När tänderna börjar rasa så är det tyvärr så att det är hög tid att fatta beslut om det verkligen är rätt att hålla liv i ett djur som kanske inte kan ta till sig mat eller till och med har ont i munnen.

Glädjande nog var Pelle mycket fin i munnen! Han har inga skadade tänder och hans tuggytor är väldigt fina. Han tuggar maten som han ska. Hon gjorde rent en liten ficka med matrester, men annars var det hur fint som helst. En liten slipning på en framtand också. Men han hade inga skador på några slemhinnor heller, däremot lyckades hon hitta en styngflugelarv som hon plockade bort. Otroligt skönt att få besked om att han är så otroligt fräsch för sin ålder, även i munnen!

Sedan var det Bosses tur. Han somnade på stallgången redan innan sederingen och var hur snäll som helst när Nenne grejade i munnen på honom. Inga skador på tänder eller mjukdelar i munnen på honom heller. Han hade lite karies på en tand som behandlades med flour, men det fanns inget som behövdes slipas eller justeras. Dock kunde man se att han har slitit lite på de käktänder som ligger närmast bettet och det beror på att han har tuggat en del på bettet med de tänderna, vilket också syns på bettet.

Rekommendationen var att det är lagom att titta Pelle i munnen om ett år igen och Bosse kan vänta två år innan vi kollar honom igen.

Jag tycker också att det var väldigt bra att få ett kvitto på att jag är snäll mot hästarnas munnar när jag rider, även om jag ibland kan känna mig lite hårdhänt. Men så länge de inte har några skador så är ju allt OK.

Jag fick tränsa Bosse också för att kolla tillpassningen av hans bett och det visade sig att hans bett var ca två cm för långt. Lyckligtvis har jag en samling bett, så nu har jag bytt och ska testa ifall det sitter bättre eller om jag behöver ett ännu kortare till honom.

Kalle fick bara vaccination denna gång, men vi tittade även på hans träns. Känns klokt att göra det såhär i början så att jag inte rider runt med felpassade grejer. Även hans bett var lite för långt, någon cm, och jag hittade ett bett till honom också.

Om ca fyra veckor ska Bosse få sin andra A2- och stelkrampsspruta och Pelle får sin andra stelkrampsspruta och då ska vi också passa på att kolla Kalle i munnen. Ska bli spännande att se hur han ser ut! Jag har fått info om att det ska se bra ut i hans mun, men jag vill gärna kolla hur det ser ut efter min ridning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar