Sidor

tisdag 17 november 2020

Ett steg på vägen mot BE-kortet!

Idag var det alltså äntligen dags! Dags för uppskrivning! Fy vad jag har våndats för detta! Speciellt efter att har hört personer som har pluggat via appen "körkort.nu" och trott att de ska klara uppskrivningen endast med det.

Då jag hörde att appen inte var good enough och att det var helt andra frågor som kom på uppskrivningen bestämde jag mig för att sätta mig ner och VERKLIGEN LÄSA ALL TEORI! Jag började med B-kortsteorin. Läste körkortsboken från pärm till pärm, skrev upp allt jag var osäker på, repeterade. Jag gick sedan igenom BE-boken och gjorde samma sak, samt gick igenom de instuderingsfrågor som finns där. Repeterade fram och tillbaka.

Jag har lagt mycket tid på detta! Jag lade en hel veckas kvällar en vecka och sedan har jag lagt tid på helger och kvällar efter det. Gjort en massa sluttester i appen och snabbtester. Märkt att variationen i frågorna varit väldigt liten, speciellt när det finns över 4000 frågor. Uppskattningsvis har variationen kanske varit runt 200-300 ständigt återkommande frågor.

Så i eftermiddags var det dags. Jag kom till platsen för provet i god tid för att hinna ta foto till det nya körkortet. Kön var ju inte så lång, så jag hade inte behövt vara i så god tid. Jag fördrev tiden med att göra två sluttester till innan det var dags att gå in och sätta sig.

Det var ganska omständligt med legitimering och underskrifter i flera steg, men till sist fick vi äntligen sätta oss och göra provet, jag och alla 15-18-åringar:) Jag höjde helt klart medelåldern i detta gäng!

Det var 60 frågor, varav 5 är testfrågor som inte räknas och jag hade 40 minuter på mig. Jag insåg direkt att de frågor som ställdes inte var de som jag har fått i appen. Det var endast ett par, tre stycken som jag kände igen sedan tidigare. Utan frågorna utmanade helt klart förståelsen för hela körkortsteorin. Några frågor gick att resonera sig fram med hjälp av logiskt tänkande och några var rena gissningar. 

När jag hade svarat på alla frågor gick jag tillbaka till några som jag hade markerat och var osäker på, besvarade dem och sedan gick jag igenom alla 60 frågor en gång till. Läste om, läste noga, både frågorna och svaren för att inte göra dumma misstag. När jag var klar med det hade jag mindre än tio minuter kvar men kände att jag i alla fall inte hade 11 fel, vilket är vad man får ha, så jag tryckte på "rätta"-knappen och sedan var det några låååånga sekunder innan jag fick tillbaka att jag var godkänd!

SÅ JÄKLA GÖTT!!!!!  Vilken lättnad! Allt slit med pluggande lönade sig! HURRA!!!

När jag satte mig i bilen hade jag fått ett SMS med mitt resultat; 50 av 55. Så jäkla nöjd! Mest nöjd är jag med att jag hade full pott på det som jag tycker är svårast, nämligen fordonskännedomen!

Nu är det drygt en vecka kvar till uppkörning och jag har bett körskolan om att få en automatväxlad bil på uppkörningen. Sedan första november är det nämligen tillåtet att köra upp med automatväxlad bil om man har körtkort för manuell växellåda sedan innan. Jag märkte på fredagens körlektion att jag efter fem år med automatväxlad bil har tappat känslan för vilka växlar som är lämpliga samt att jag missar att växla upp osv. Det är någonting jag verkligen inte vill kugga på! Så jag hoppas hoppas hoppas att de kan fixa så att jag får köra den!

De har ju bokat om två av mina tre körlektioner så jag tycker att när jag har varit smidig och tackat ja till de så kan de belöna mig genom att låta mig köra automatväxlat på uppkörningen.

Nu är det full fokus på funktionskontroll och körning kommande vecka! Nu är det jäkligt nära! Hade varit så gött att få det där körkortet!

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar