Sidor

söndag 1 november 2020

Trimpass Kalle

Idag tog jag Kalle med mig till ridhuset för att rida ett trimpass. Jag har mycket jobb att göra med honom när det kommer till att jobba i rätt form, ställa, böja, övergångar, galopp på volt osv.

Vi skrittade dit i vanlig ordning och idag var han lite mer på hugget. Vi har ju inte skrittat dit i dagsljus än så det var ju en ny upplevelse för honom. Men han gick på, han ville vända på ett ställe, men jag fick vänt tillbaka honom och vi kunde passera alla "farligheter" på vägen.

Till en början hade vi sällskap och då red jag mest i skritt på en stor volt och jobbade ställning, böjning. Han spookar lite vid ena hörnet vid utgången, men mest i högervarvet av någon anledning.

När de andra var klara och vi kunde nyttja hela ridhuset började jag rida övergångar. Skritt-halt-skritt, skritt-trav-skritt, skritt-halt-trav osv. Han gjorde faktisk några fina halter där kontakten till munnen förblev stadig hela vägen genom avsaktningen till skritten igen. Vi gör definitivt framsteg!

När jag red övergångar skritt-trav-skritt satt jag ner lite grann i sadeln. Det gillade han inte till en början, men efter ett tag blev han riktig fin där också och jag kunde komma till fin ridning. Han tar inte riktigt vänster innerskänkel i traven, vilket gör det svårt att forma honom och få till bra ridning, men det kommer mer och mer!

Han fick även trava lite över bommar, skänkelvikning och avsaktning till skritt. Han tar inte alltid avsaktningarna så bra och då blir jag hängande och dragig i tygeln. Så irriterande! Jag måste lära mig att hitta ett bättre sätt där, men tålamod krävs.

I galoppen vill han gärna springa, speciellt i vänstervarvet. Det känns som rodeo-galopp på volterna, men när vi går ut på fyrkanten blir det lättare. Han har nog lite svårt att hitta balansen i 20-metersvolterna än, men vi övar på och jag ger mig inte. Han gör några fina språng i bra balans och de blir fler och fler. I högergaloppen red vi faktiskt ett och annat helvarv i bra form!

Tiden går så snabbt  när jag rider Kalle och han är så himla arbetsvillig, så det är lätt att glömma bort klockan. Jag tycker att han på det stora hela gjorde ett bra jobb och jag också, men jag känner lite frustration över de smågrejer som inte fungerar. Jag behöver fokusera på det som går bra och tänka på att vi bara har haft drygt två månader tillsammans, vi har så mycket att se fram emot! Och jag vet ju att allt detta arbete i början lönar sig. Jag behöver bara tänka tillbaka ett par år med Bosse då han gjorde sådana enorma galoppsprång att jag nästan flög ur sadeln. Idag har han en väldigt mjuk och härlig galopp. Och dit kommer jag att komma med Kalle också. Så småningom!

När vi var klara kom solen fram och vi skrittade hemåt lugnt och fint och njöt av hösten. Nu väntar en lite lugnare vecka och sedan fortsätter vi vårt arbete framåt!

På väg hem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar