Sidor

tisdag 24 november 2020

Back to basics

Igår var det ännu en hemarbetsmåndag. Denna vecka känns lite lugnare jämfört med förra, eller så har jag helt enkelt vant mig. Inte lika många möten igår i alla fall, vilket ledde till att jag hann med att springa en runda på lunchen. Så gött att komma ut och få luft och få röra på sig!

När jobbet var klart tog jag med mig Kalle till ridhuset. Min strategi för honom just nu är "Back to basics". Det betyder att vi endast tränar grundläggande saker. Som att han ska gå i en korrekt form med ett stadigt stöd på bettet. Detta stöd ska hållas kvar vid övergångar. Det arbetet gör vi i samtliga gångarter. Tanken är att fokusera på de grundläggande sakerna nu, denna tråkiga årstid så att vi när våren kommer kan börja jobba med de roliga sakerna. Jag gör inte detta för att jag på något sätt tycker att han är felriden, utan bara för att jag vill ha in honom i mitt "system" eller snarare mitt sätt att rida. Jag vill ha en häst som arbetar i korrekt form och som är lugn och fin i munnen, svarar framåt och bakåt och som lyssnar på mig helt som ryttare.

Igår red jag mycket skritt-halt-skritt. Jag lade stor vikt vid att han skulle stå still i halten, även vara still med huvudet innan han fick gå fram. Lite otålig är han, men han lyssnar jättefint när jag ber om halt och jag behöver inte göra mycket för att han ska stanna. Vi jobbade även volter och lite sidförflyttningar i skritten.

Sedan var det trav. Direkt åkte huvudet upp. Tungan åkte ut emellanåt också, men då stannar jag bara honom tills han är stilla med huvudet och sedan fortsätter vi framåt igen. Det är otroligt viktig att jag är superkonsekvent hela tiden!

Efter ett tag blev han bättre i traven. Han vill gärna skära volten i vänstervarvet, så det behöver vi jobba på. Han blev ganska snabbt trött också, det tar på honom nu när jag kräver lite mer av honom.

Vi galopperade också. Här ställer jag inte så stora krav, egentligen bara att han ska fatta galopp och galoppera på utan att slänga med huvudet. Det går bra i höger varv, mindre bra i vänster, men blir bättre och bättre för varje gång.

Tanken är att vi ska jobba såhär fram till årsskiftet eller så länge det behövs. Blir han stadigare i formen så kan jag också ställa mer krav och göra "roligare" övningar, men fokuset ligger just nu på att grunderna ska sitta som en smäck.

Den roliga ridningen får jag göra med Bosse! Det är ju skönt att veta att det jobb jag har lagt på Bosse nu ger utdelning och jag ser ju framför mig att jobbet jag lägger på Kalle också kommer att få utdelning framöver. 

Igår när jag tog in hästarna från hagen hade Bosse lyckats ha sönder sitt täcke. Så trist! Lyckligtvis hade jag köpt ett nytt täcke till Kalle, men använt Pelles eftersom han inte har något täcke nu. Så i morse fick Bosse Pelles täcke och Kalle fick sitt nya. Hoppas att detta var en engångsföreteelse! Det såg ut som om någon hade bitit i täcket...

Trasigt täcke!

Igår hittade jag också ett citat på Instagram som jag tycker är bra att ta fram när motivationen tryter:

Så sant!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar