Sidor

lördag 14 november 2020

Slutspurt mot BE-körkortet!

Igår hade jag min andra körlektion. Skulle ju egentligen ha haft den förra veckan, men då var min körlärare sjuk så vi flyttade det framåt en vecka.

Denna gång fick jag äntligen köra! Första gången ägnades ju helt åt funktionskontroll så var det inte mycket körande.

Jag fick börja med att backa till släpet och koppla det och sedan körde jag iväg mot Varbergs enda trafikljus. Därefter smet jag före en bil som kom fortare än jag hade tänkt i en cirkulationsplats, så jag hade den efter mig en bit på Österleden:). Därefter körde vi in i Lilla Träslöv och jag fick göra min första backning runt hörn.

Det övade jag ju på en hel del förra helgen här hemma då jag backade runt hörnet häcken-staketet. Jag tyckte att det var rätt svårt och förstod inte riktigt hur man ska kunna backa runt ett hörn utan att komma för långt ut i körbanan.

Men det var ju så mycket lättare igår! Två orsaker till det; det första är att jag kör en passat på körskolan och det är en bil som man ser ut igenom bakåt. Det gör man ju inte på Magnus Mitsubishi L200 som har en kåpa baktill, vilket gör mig helt utlämnad till sidospeglarna för att kunna se någonting. Det andra var att hörnet var runt igår, vilket gjorde det mycket lättare att följa med runt. Hörnet som jag tränade på i helgen var ju 90 grader. Stor skillnad! Sedan är ju Magnus bil och mitt hästsläp ett betydligt större och längre ekipage totalt sett, vilket gör att det också behöver mer plats.

Men jag backade runt det runda hörnet helt klockrent! Behövde inte köra fram och rätta upp, utan kom runt bra och nära kanten utan att köra på kanten. Guldstjärna på den!

En annan sak som är en utmaning för mig är att körskolebilen (som också blir uppkörningsbil) är manuellt växlad. Jag har inte kört manuellt växlad bil på 5 år och det märks! Jag har tappat känslan för vilken växel som är rätt osv och vill gärna trampa ner kopplingen och ta det försiktigt fram mot korsningar och över väghinder etc.

Jag gjorde också ett fel när jag tar i ratten på insidan när jag svänger, det måste jag öva på att inte göra!

Vi körde vidare in mot stan, förbi sjukhuset och ner mot Kvantum. Jag har ju inte kört i stan på många år. Jag har ju sällan ärenden dit och om jag har det parkerar jag oftast på Lorensberg och går dit jag ska. Det har ju byggts om en hel del och nu får man köra där man tidigare inte fick köra och jag har ju ingen koll på vilka gator som är enkelriktade och åt vilket håll längre. Jag ska faktiskt ta en runda dit och "övningsköra" lite med bilen bara så att jag har lite bättre koll på hur man ska köra och var det är högerregel och andra regler för att inte bli så överraskad och kunna köra med lite bättre självförtroende på uppkörningen.

Efter att ha snurrat runt lite i stan på gångfartsområden och annat körde vi bort mot Hajen där jag fick backa runt ett nytt hörn. Guldstjärna på den också! Helt perfekt!

Därefter körde vi till Lassabacka, den svåraste cirkulationsplatsen som finns i Varberg med många på- och avfarter och filer. Jag körde vänster där mot Borås och det gick fint. Jag märkte att jag har lite svårt för att hålla rätt hastighet också. Jag måste ju tänka på att jag bara får köra i 80 med släpet.

Därefter körde jag mot Tångaberg och sedan in på en liten väg mot Varberg Nord. Där fick jag backa för tredje gången, denna gång in på en smalare grusväg. Även det gjorde jag galant! Så jag behöver inte oroa mig för backningen i alla fall!

Jag körde ut på motorvägen också innan jag körde tillbaka till utgångspunkten. Sedan snackade vi lite om teorigrejer som jag hade hakat upp mig på och lite hur jag ska plugga för att klara uppskrivningen.

Tipset är att de sluttest som finns i appen för BE-körkortet innehåller för få BE-frågor. Därför behöver man läsa BE-boken ordentligt samt kunna instuderingsfrågorna som finns där. Dessutom behöver man ju läsa på B-teorin också, i alla fall de delar som man inte är helt säker på för det är ju merparten av frågorna på uppskrivningen.

Så jag känner att jag ligger rätt bra till. Förra veckan gick jag ju igenom båda böckerna ordentligt, läste på det jag inte kan och efter det har jag inte haft mer än två fel på sluttesterna. Jag har också gjort en del snabbtest i appen och där tycker jag att jag får mer variation i frågorna.

Nu är det inte många dagar kvar till uppskrivning och jag hoppas verkligen att det pluggande jag har gjort räcker för att jag ska klara mig! Jag vill VERKLIGEN inte misslyckas, för då får jag ju vänta länge på nästa tillfälle och då är det svårt att hålla igång pluggandet också.

Om allt går vägen nästa vecka så har jag ju uppkörningen en vecka senare och den känns inte riktigt lika nervös, jag kan ju de viktigaste sakerna i alla fall och jag ska ägna veckan innan till att göra funktionskontroll tills jag kan det i sömnen samt verkligen lära mig hur saker och ting fungerar så att jag kan förklara lite mer fördjupat om det kommer frågor.

Tänk att jag kanske har ett BE-körkort om ett par veckor!!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar