Sidor

tisdag 17 november 2020

Lite markarbete för Bosse Bus!

Igår var Bosse och jag iväg till ridhuset för att träna lite markarbete. En stor fördel med att jobba hemifrån är ju att man inte behöver lägga tid på att ta sig till och från jobbet, så jag kunde gå direkt ut och hämta in hästarna och sticka iväg och hinna rida innan kvällens träningar började vid 17:30.

Bosse kändes inte jättepigg på vägen dit, men han var väldigt arbetsvillig och så himla fin att rida! Jag är så glad över att han är så positiv som han är nu! Han sparkar i princip aldrig mot skänkeln längre och det är endast i undantagsfall som han inte vill fatta galopp. Jag tror att det har tagit tid för honom att stärka upp sin stora kropp så mycket att han känner ork för att utföra det som jag vill att han ska utföra.

Nu kan jag rida på volter i samtliga gångarter i en korrekt form och ställning och böjning, han lyssnar mycket bra framåt och bakåt. Svarar i princip direkt på skänkel och direkt på tillbakahjälper. Jag kan rida öppnor på långsidorna, jag kan rida fina övergångar, fatta galopp där jag vill och rida mindre volter än 20 meter. Allt känns så enkelt med honom nu!

Jag lade ut lite travbommar på ena långsidan, men nu när han är så himla fin vill jag ju nyttja att han vill så mycket så det slutade med att jag byggde upp ett litet kryss och så hade jag bom, sex meter, upphöjd bom, sex meter till bom. En övning som ska ridas i galopp, ett galoppsprång mellan varje och som vi hade så svårt för när jag testade denna i våras. Bosse fick aldrig plats med ett galoppsprång på sex meter och så tog han ju så långa språng över bommarna. Men numera gör han det så mycket bättre! Ja, han blev lite lång några gånger, men när jag tog tag i honom och kortade honom så gick det ju som en dans!

Avståndet mellan krysset och bommen hade jag inte mätt ut, utan jag lät det bli vad det blev. Något som jag snappade upp från Pontus Hugosson i en Youtube-video där han hoppade terränghinder inomhus. Han tyckte att det inte är så noga med att ha exakt "rätt" avstånd mellan hindren, utan att man snarare bör öva på att bara rida och se vad det blir. Så kan man ju leka med att länga och korta för att få in fler eller färre språng. Jag gillar den idén för jag har själv fastnat i att jag blir så osäker på om avstånden stämmer eller inte. Men två hästar som är storgalopperade så stämmer ju sällan avstånden ändå.

Bosse har ju blivit så balanserad i sin galopp och sin hoppning och jag har blivit så mycket bättre ryttare att vi nu kan börja reglera galoppen lite mer och det är ju jättekul!

Han gjorde övningen riktigt bra och jag kände mig också väldigt nöjd med min egen ridning! Vilken utveckling jag har gjort! Jag känner mig så mycket mer säker i min ridning nu och bekymrar mig inte längre så mycket om att komma rätt utan jag kan hantera sprången där vi hamnar så att säga. Det är ju så himla kul att hoppa nu! Jag vill ju bara hoppa mer och mer! När man hoppar så låga hinder som vi gör nu så sliter det ju inte så mycket heller och då kan man göra det lite oftare. 

Bosse blev som vanligt extra fin och framåt i slutet av passet och då passade jag på att göra lite övningar i skritt, flytta lite bakdel på volter, ta några ryggsteg (vilket han tyckte var jättekonstigt), halter och igångsättningar. Riktigt kul pass!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar