Sidor

tisdag 24 november 2020

Galopp från skritt!

Vilken trist dag det har varit idag vädermässigt! Regn från morgon till kväll! När jag hade tagit in hästarna gick jag en runda med hundarna och då var det faktiskt uppehåll tills vi hade ca 1 km kvar hem, då började det att duggregna lite grann.

Efter promenaden blev det någon timmas soffhäng innan jag gick ut i stallet igen och gjorde i ordning Bosse. Dressyr stod på planen för kvällen. Duggregnet hängde kvar när vi skrittade iväg till ridhuset.

När vi kom dit var det några som tömkörde så det var lite begränsat med plats, men jag jobbade honom så gott jag kunde på 2/3 av ridhuset. Vi gjorde många övergångar (känns som det är det enda jag gör med hästarna nu). Började med skritt-halt-skritt. Sedan jobbade jag honom i traven, lättridning och nedsittning. Han var superfin idag också! Framåt och lyhörd, så härlig att rida!

Sedan blev det lite övergångar trav-halt-trav. Detta gjorde jag för att förbereda honom för kvällens stora uppgift; att fatta galopp från skritt. Han var fortsatt fin och vi galopperade lite också. Kortare sträckor för att öva på fattningar och avbrott till trav.

Han var verkligen på hugget och jag kände att det var läge att introducera galopp från skritt. Först var han lite tveksam, men när jag fick tillgång till hela ridhuset (då tömkörarna var klara) och kunde nyttja de långa diagonalerna så galopperade jag upp på diagonalen, saktade av till skritt, lät honom skritta några steg och fattade sedan galopp, det satte han direkt! Så duktig! Jag red så på en stor åtta och han gjorde det så himla bra varje gång. Lite svårt att få tillbaka honom direkt till skritt, men det blev bättre och bättre. Däremot gjorde han fattningarna direkt när jag bad honom.

Sedan ville jag ju lite mer, jag skulle nog egentligen nöjt mig med att han fattade galopp från skritt, men jag vill ju  så gärna att han ska göra riktiga galoppombyten. Det lyckades vi inte med. Han är ju så balanserad i den förvända galoppen så det är inget problem för honom att gå i den... Så det fanns inte så stor anledning för honom att byta. Men jag vet att han kan, det gäller bara att fortsätta öva.

Det blev i alla fall ett pass med mycket galopp och det är ju så härligt att kunna sitta och jobba honom i galoppen, som jag har drömt om det!

Att jag överhuvudtaget får honom att fatta galopp från skritt är ett stort steg framåt. Som jag har kämpat med att få honom att fatta galopp överhuvudtaget, men nu sitter det där, viljan och orken finns och jag kan verkligen sitta och jobba honom ordentligt i galoppen. Så himla kul!

På torsdag blir det hoppning igen, men det kändes riktigt kul att rida ett rent dressyrpass med honom. Han är ju så fin nu!

På väg till ridhuset i mörkret

När vi kom hem kände jag att jag bara var tvungen att göra rent Pelle som hade lagt stor möda på sin lerinpackning idag! Han hade torkat i princip helt efter dagens regn så det gick faktiskt rätt bra att få bort all lera och jord från honom. Han tyckte det var jättemysigt och ville bli kliad lite överallt. Så mysigt! Jag misstänker att han rullar sig i leran med vilje för att jag ska göra rent honom...

Smutsgrisen



Ren och fin!


Golvet efteråt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar