Sidor

onsdag 11 november 2020

Halva veckan har gått!

Onsdag idag och halva vecka 46 har passerat. Tiden går återigen så jäkla snabbt! Idag har jag varit på jobbet för första gången på en vecka och jag måste säga att jag har saknat det! Framför allt saknar jag att träffa folk, sådär vid fikabordet och chit-chatta lite. Det blir ju inte samma sak när man sitter hemma och ska snacka med folk via Skype eller liknande! Men vi försöker göra det bästa av situationen och som utvecklingen av Coronasmittan ser ut i Sverige behöver vi nog inte fundera på att gå tillbaka till jobbet innan detta år är slut...

Tidigare i veckan så har jag faktiskt ridit varje kväll, klapp på axeln för det! I måndags fick Kalle traska till ridhuset för lite trimpass. Han fick trava över lite bommar, men mest fokus ligger just nu på att få honom att jobba på rätt sätt på slät mark. Han gör det jättefint i skritten, där böjer och ställer han fint i båda varven. Tar mer och mer stöd på yttertygeln. Accepterar mer och mer att hålla formen när vi gör halt. Och så är han väldigt lydig och lyssnar bra både framåt och bakåt.

I traven har han utvecklats mycket också och orkar nu jobba lite mer i en bättre form. Dock slänger han upp huvudet ibland och ska greja med tungan, men jag har börjat med att göra halt när han gör så och så får han stå still tills han slutar och så rider vi vidare. Jag tycker att det funkar bra då han faktiskt slutar med det. Jag vill inte att han ska hålla på sådär för han blir ju lite ostyrig samtidigt och han behöver lära sig att det inte är ok, utan att det ska bli för mycket bestraffning.

Högergaloppen var riktigt fin i måndags och han gjorde några fina varv på volten i en bra form och i ett lugnare tempo. Han behöver fortfarande bygga upp sig så att han orkar hålla en bra form på volterna, det är fortfarande lite för svårt för honom, men det kommer.

I vänstergaloppen är det betydligt svårare och den kändes nästan som om han gick i fel galopp eftersom han sköt ut högerbogen så himla mycket och nästan galopperade på snedden genom volten. 

Men annars sköter han ju sig superbra och han har en fin arbetsvilja och en härlig framåtvilja som gör det så lätt att jobba med honom. Superkul att rida honom!

I tisdags (igår) var det Bosses tur. När vi kom till ridhuset var det en som höll på och tömkörde så vi värmde upp på lite volter och så. Han kändes pigg och fin i traven, men när jag bad om galopp var han inte riktigt med på noterna. Dock fattade han galopp efter att jag sade till honom lite. I en galoppfattning snubblade han till ordentligt, men lyckades i alla fall inte skada sig...

Men han var fin i samtliga gångarter och det var så kul att rida honom också. När tömkörningsekipaget hade lämnat och vi blev ensamma passade vi på att ta några skutt över hindren som stod framme. Åh, vad kul han tyckte att det var! Full fart mot hindren! Jag ser verkligen fram emot att få hoppträna lite med honom för Charlotte imorgon! Hoppas på mycket energi från Bosses sida!

Han blev i princip lika svettig igår som i söndags när vi var ute, men jag svampade inte av honom. Han hade så himla bråttom hem och därför så torkade han inte så bra som han brukar göra när vi skrittar hem. 
Svett-hästen

Ikväll var det dags för Kalle igen. Han var så mysig när jag gjorde i ordning honom. Han stod nästan och sov och jag kunde stå där och gosa med honom hur mycket som helst. Han har ett nytt smeknamn också "Fleece-tröjan" för han är så extremt mjuk i pälsen. Precis som en nyinköpt fleecetröja innan man har tvättat den första gången.

Men även om han verkade trött medan jag gjorde i ordning honom så piggnade han till direkt när vi kom ut. 

Jag tänkte faktiskt på att han även har utvecklats när vi rider ute. Han är mycket modigare nu och jag behöver inte lägga lika mycket energi på att övertala honom när han blir rädd för saker. Han tittade väldigt mycket omkring sig och var lite sådär tveksam i steget när vi passerade "farliga gården". Men han var aldrig på väg att vända, utan det kändes som om han känner sig mer och mer trygg med att jag lotsar honom förbi alla läskigheter. Så det är ju kul!

Vi var ensamma även idag när vi var i ridhuset och jag jobbade ungefär som i måndags med honom. Många övergångar skritt-halt-skritt. Perfekt att börja med. Jag fokuserade på att hålla en lugn och stabil hand under hela passet för att få honom att ta ett bra stöd på bettet.

Vi gjorde även mycket övergångar i trav, jag red på de stora volterna och bytte volt lite då och då. Övergångar skritt-trav-skritt också och han blir bättre och bättre även där!

Tiden går som sagt snabbt och ibland kan jag känna en viss brist på tålamod när det gäller vissa saker, men så får jag påminna mig om hur det var för två månader sedan då jag inte fick ut honom i hörnen alls i vänstervarvet i trav och galopp. Nu genar han ytterst lite.

Eftersom han hade så svårt för galopp på volt i vänstervarvet i måndags beslutade jag mig för att galoppera mer på fyrkantsspåret och försöka jobba honom lite försiktigt med böjningen i hörnen istället och då blev det faktiskt bättre. Men han var lite springig i galoppen idag både i höger och vänster. Men det är bara till att jobba på.

På slutet körde jag lite skänkelvikningar i skritt. Han jobbade i en jättefin form på slutet så därför passade jag på att göra skänkelvikningar, halter och volter och då var han verkligen jättefin! Så vi gör framsteg varje pass och det är ju så himla kul!

Avskrittningen tillbaka hem gick också väldigt bra. Jag känner mig också mer och mer trygg med honom. Till helgen har vi två pass ute att se fram emot och jag tror att jag ska passa på att ta en längre skogsrunda på fredag då det skulle bli lite sämre väder i helgen. Ska bli så kul att komma ut och galoppera lite ordentligt samt bygga muskler och kondition!
Jag och min gosiga Kallis!


Lite piggare i ridhuset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar