Sidor

söndag 29 november 2020

Uppdatering av mål och planer samt uteritt

Söndag idag och det hade kommit lite lite lite snö i morse! Det snöade faktiskt när jag nattade hästarna igår kväll, så himla mysigt! Det har varit ännu en kall dag, men solen har lyst med sin frånvaro, det har varit helt jämngrått hela dagen.

Det har återigen varit grisjakt häromkring så möjligheterna att rida ut har varit något begränsade. Därför ägnade jag förmiddagen åt lite uppdatering av planer och mål med hästarna. Jag har varsin Excefil för Kalle och Bosse där jag beskriver hur nuläget ser ut för dem, vilka mål jag vill nå med dem och vad jag ska fokusera på för att nå målen.

Jag är en person som är väldigt målfokuserad och gillar verkligen att jobba med mål. Målen tar mig dit jag vill och när jag vet vad jag vill och hur jag ska göra för att komma dit jag vill så tycker jag att det är mycket lättare att fokusera och motivera mig själv.

Fokus för Kalle den kommande tiden är som jag har nämnt innan, grundridning. Jag hade skrivit en formulering om Kalle som jag såhär tre månader senare verkligen gillar: 

"Jag vill skapa den perfekta hästen för mig. En häst som är härlig att hoppa, rida ut på och som är väl grundriden och kan trimmas på marken/ridas enklare dressyr."

Ja, det är precis det jag vill med honom, skapa den perfekta hästen för mig! Ett riktigt härligt mål om jag får säga det själv!

Jag har skrivit ner ett antal fokuspunkter för både Kalle och Bosse som jag har i stallet för att påminna mig och kunna planera ridpassen. Ett bra sätt att få saker att hända och ridningen att utvecklas!

Att fokusera på grundridning innebär att rida oerhört konsekvent. Kräva samma svar varje gång jag lägger på skänkel, kräva samma svar varje gång jag ber om inbromsning. Inte låta någonting ske av en slump. Det är ett gediget arbete, men jag vet efter mina erfarenheter med Bosse att det där kommer att ge resultat, det kommer att ge mig den perfekta hästen för mig.

Så idag red jag ut Kalle, vi tog först en runda genom egna skogen. Där fick han gå lite volter, framför allt åt vänster, som är det svåra varvet för honom. Jag tyckte att han var riktigt fin i munnen idag. Jag fokuserar på att ha en stadig hand med ett mjukt stöd så att han vågar ta stöd och jobba i en bra form.

När vi red ut ur skogen blev han rädd för ett staket som var nedmonterat och låg på sidan där vi skulle passera. Han vände och hoppade rakt upp i en slänt... Jag trodde att han skulle vända om helt och gå åt andra hållet. Jag fick ner honom för slänten och vi kunde trava förbi det mycket läskiga staketet.

Jag tyckte ändå att han var lite lugnare idag än i fredags. Mer avslappnad. Han tittar ju på vissa saker, men han går framåt. Mycket viktigt.

Vi red ner i grushålan och idag var där ingen älg som vi kunde skrämma upp, så där fick han gå volter runt träd i båda varven. Jag försökte flytta bakdelen lite i volterna också. Det gick bra i höger varv, mindre bra i vänster. Dock var han mycket mjukare i vänstersidan idag. Vi klättrade också upp och ner för slänterna och hittade två björkar att rida åttvolt mellan. Vi gjorde en del halter också, där fokus var att vara stilla. Det gick bättre och bättre!

Det mesta av arbetet skedde i skritt men han var ändå rätt svettig när vi kom hem. Jag måste verkligen klippa honom igen. Det syns inte att han är klippt längre. Så det får nog bli ett uppdrag till veckan, att klippa både honom och Bosse.

Vi red hemåt via Attas och Kullagården. Han var lite småspänd, men slappnade av när vi kom ut på Obbhultvägen och sedan spände han till igen när vi skrittade hem på vår grusväg. Men överlag får han ett gott betyg, min goa Kalle-häst! Han är ändå supersnäll, modig och duktig för att vara endast sex år!

Min lurviga Kalle i grushålan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar