Sidor

lördag 12 september 2020

Ny video samt sadelprovning

Igår kom äntligen videon på mitt och Kalles första pass i paddocken ut. Så kul att se mig själv rida och konstatera att det kanske inte riktigt ser lika illa ut som det kändes. Det är ju alltid spännande med en ny häst och det tar tid att lära känna varandra. När utgångsläget är såhär så kan ju allt bara bli bättre!


Igår kom också min underbara sadelprovare Gunilla från Equestrian Style by GS hem till mig för att prova ut en sadel åt Kalle. Hon hade fått en bild rakt från sidan på Kalle, en budget och att jag ville ha en svart hoppsadel med bra stöd eftersom Kalle hoppar höga språng.

Först tänkte jag att det var lite för tidigt att prova ut sadel när han precis har kommit hit, men det skulle visa sig vara ett mycket bra beslut!

Gunilla tittade på Kalle, konstaterade att han var något spänd bakom sadelläget, vilket kan ha att göra med att den sadel jag ridit honom med haft en förmåga att glida bak, vilket enligt Gunilla beror på att den är för vid. Jag har ju bara slängt på Pelles sadel på honom och tyckt att den har legat helt ok.

Någonting som jag lärde mig igår är att hur sadelbommens ortspetsar är utformade spelar en väldigt stor roll, i alla fall för Kalle. Jag som lekman kan ju bara se att sadeln inte lägger sig och trycker på hästen och att den ligger bra där den ligger, jag vet ingenting om hur bommen i sadeln är uppbyggd. Det gör att en sadel som i mina ögon ser bra ut kan vara helt fruktansvärd för hästen.

I alla fall så hade Gunilla fyra sadlar med sig. Den första hon lade på låg perfekt direkt. Precis som när vi provade ut Bosses sadel. Även den andra och den tredje låg bra, men inte den fjärde.

Vi sadlade honom med den första sadeln och gick ut i paddocken. Jag gick ett par varv med honom först innan jag satt upp. Det första jag lade märke till var att han stod still när jag satt upp och började inte röra sig förrän jag bad honom. Förvisso stod Gunilla bredvid honom och höll emot i stigbygeln när jag satt upp, men hon höll ju inte i honom. Jag har ju haft rätt mycket problem med att få honom att stå still under uppsittning och det har tagit 4-5 försök innan han har stått still.

När jag började rida honom kände jag direkt att han var så avslappnad och fin jämfört med de två tidigare gånger jag har ridit honom i paddocken. Han var helt lugn i munnen och tog ett perfekt stöd på bettet och han var så himla fin! Det blåste lite mindre igår än tidigare, men det var ändå blåsigt och han tittade på hörnet vid utgången, men gick förbi utan att slänga sig åt sidan. Även i traven var han mycket mer avslappnad och mycket mer styrbar och lugn. Så underbart!

Jag är ju lite skeptisk till att en sadel kan göra en sådan enorm skillnad, men jag blir mer och mer övertygad om att hästens sadel och tillpassningen av den är betydligt viktigare än jag någonsin har trott! Jag kände för första gången sedan jag fick hem honom avslappnad på hans rygg! Och att det jobb vi har framför oss kanske inte är så mycket grundläggande som jag trott tidigare.

Även i galoppen var han mycket lugnare, även om han var lite svårare att styra där, men mycket bättre än sist! Inte en gång slängde han sig åt sidan i denna sadel!

Sadeln var helt underbar att sitta i och jag kände att jag fick bak mina ben pga stigläderkrampans och i förlängningen stiglädrens placering. Jag har en tendens att skjuta fram underskänkeln och hamna lite i stolsits, men i denna sadel går inte det, utan min skänkel hamnar där den skall vara. 

Gunilla hade en kamera som registrerar värme och kunde när vi tagit av sadeln konstatera att den hade legat helt jämnt på honom. Perfekt match!

Jag kände direkt att jag ville ha sadeln, men samtidigt ville jag ha något att jämföra med, så vi provade en av de andra två som var ett annat märke. Även den sadeln var väldigt skön att sitta i, men det som hände var att jag direkt kände att Kalle förändrades. Han blev mer (om än inte så mycket) spänd, han slängde sig åt sidan i skritt och han reagerade mer på "farliga hörnet". Han var inte alls lika stadig i formen som med den andra sadeln, så jag red bara några varv innan jag beslöt mig för att det var den första sadeln som skulle köpas.

Jag kan bara dra slutsatsen att det beteende som Kalle haft när jag ridit honom här hemma har berott på att han haft en sadel som han inte är bekväm med och såhär i efterhand är jag så glad att jag inte drog ut på detta mer och fortsatte rida med en för honom dåligt tillpassad sadel som kunde ha lett till stora problem för oss båda framöver!

Jag har ju gjort det misstaget med Bosse. Han har gått större delen av sin ridhästkarriär med en sadel som inte har varit bra för honom och det har tagit ett helt år att få honom att acceptera sadling utan att han ska äta upp mig och att stå still när jag sitter upp. Nu har han en sadel som passar honom perfekt och jag märker att han trivs med den. Många av de problem jag har med honom beror säkert på den tidigare sadeln. Och det är klart att en väl tillpassad sadel har betydelse, tänk själv att ha en illa tillpassad ryggsäck på ryggen och dessutom behöva springa och hoppa med den!

Gunilla har ett sadelmärke, Erreplus, i högre prisklass (typ >40 000 kr)som hon saluför, men hon samarbetar också med Svensk Ridsport i Kungsbacka och tar med sig sadlar därifrån, vilket ger ett väldigt bra utbud. Just att hon nu två gånger har lyckats med att utifrån en bild på en häst hitta mer än en sadel som passar perfekt gör att jag har väldigt stort förtroende för henne och verkligen kan rekommendera henne till alla som behöver en sadelprovare. För det är svårt att skilja en bra sadelprovare från en bra sadelförsäljare om man själv inte är någon expert på sadlar. Så nu när jag har hittat någon som verkligen är seriös håller jag hårt i henne. För jag tycker det är bra att ta ut henne kanske en gång i halvåret för att kolla till de sadlar hästarna har för att se ifall något har förändrats.

Och jag kan verkligen rekommendera alla att se över den sadel man har till sin häst, även om man har haft en sadelprovare och provat ut sadeln, ifall man har en häst som inte verkar helt nöjd i ridningen. Typiska tecken på att sadeln inte är bekväm för hästen är olika oönskade beteenden vid ridning, t.ex. bockning, istadighet, spänd rygg, stegringar, kastningar åt sidan, ostadig form. Även att den blir arg när den ser sadeln, inte står still när man sadlar eller sitter upp är tecken på att allt inte står rätt till. Hästar är inga djur som är dumma av naturen, de reagerar på saker som de inte mår bra av med mer eller mindre tydliga tecken!

En annan sak som jag lärde mig, som har helt gått mig förbi och som jag också kan tipsa andra om det är att titta på sina stigläder och kolla ifall de är lika långa. Jag hade några olika stigläder i sadelkammaren som vi tittade på och inga av dem var riktigt ok. Ett par, som jag tror att jag köpte på Gekås var så olika att de inte kan ha varit lika långa från början (jag har inte använt dem så mycket att de har kunnat töja sig). Hålen satt på så olika plats att det skilde flera cm. Inte OK! Så jag fick köpa ett par stigläder från Erreplus av mycket god kvalitet som jag kan ha länge och som är snälla mot sadeln också. Lite rabatt fick jag på dem också! Och så fick jag ett par stigbygelskydd att kränga på stigbyglarna för att undvika att repa både sadel och stigläder.

Eftersom det var en helt ny sadel jag köpte fick jag fetta in den med ett lite mer lättflytande läderfett som hon hade med sig. Jag fick också tips på hur jag ska behandla sadeln framöver. Grönsåpa! Jag som har en hel låda med läderprodukter i olika modeller och av olika märken. Men grönsåpa både gör rent och återfuktar sadeln och annat läder på ett mycket bra sätt enligt Gunilla. Jag har hört det tidigare från andra också men tänkt att det inte kan vara så lätt... Men så är det alltså. Så nu vet jag det också!

Sadeln har utbytbara koppjärn, vilket gör att denna sadel kommer att passa Kalle över tid även om han bygger på sig mer muskler. Hur hans rygg ser ut kommer inte att ändras utan det är möjligen bredden som kan ändras och då blir det såpass lite att det räcker att byta koppjärn för att den ska bli bra igen.

Det blev en väldigt lärorik eftermiddag och jag känner mig supernöjd. Nu är jag så sugen på att rida Kalle igen och se om han verkligen håller sig sådär fin och avslappnad eller om det bara var en engångshändelse... Men idag ösregnar det och han har faktiskt varit igång tre dagar denna vecka redan, så han får vila idag. Men imorgon!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar