Sidor

lördag 26 september 2020

Lördag med tre hästar och ett element

Så var det lördag igen. Jag vaknade helt utvilad vid halv sju. Fixade lite med tvätt och sådant innan Magnus och jag åt frukost och sedan gjorde vi lite order åt åkeriet. Därefter åkte jag till Elgiganten och köpte mig ett nytt element till sadelkammaren. Det gamla har gett upp och löser bara ut jordfelsbrytaren. Men det har jag nog haft sedan vi flyttade hit för nio år sedan....

Dagens shopping

När jag hade ställt upp elementet gick jag ut i hagen och hämtade Pelle som jag hade tänkt rida. Dock tyckte inte han alls att det var någon bra idé att bara ta in honom. Då har han ju ingen koll på kompisarna i hagen! Så han studsade runt på stallgången och skrek efter de andra två. Suck! Han var så upprörd att jag bestämde mig för att återigen gå en runda med honom. Men det är ju helt ok, han gillar att promenera.

Han lugnade sig efter ett tag, men var rätt pigg hela rundan faktiskt. Vi gick runt Obbhult och Linnarp. När vi kom in i stallet igen var han lika upprörd igen och jag fick ta av honom tränset i boxen för att han inte skulle rymma iväg. Tokiga gammelhäst!


Jag och tokhästen på promenad


När jag lämnade honom i hagen tog jag in Bosse som också skulle gå en uterunda. Tanken var ju att de båda skulle ha ridits igår, men när jag var klar med jobbet på eftermiddagen började det att regna. Och det regnade ordentligt, närmare 25 mm kom det, så det var inte aktuellt med någon ridning. Därför blev det desto mer idag.

Bosse gjorde ingen stor sak av att stå inne själv utan var hur lugn som helst när jag gjorde i ordning honom. Han var även lugn ute. Han fick få i grushålan och sedan Skattagårdsskogen och sedan lite i hemmaskogen. Det blev lite trav och galopp, men ett ganska lugnt pass ändå. Tänkte rida honom i paddocken imorgon, så jag ville inte att han skulle gå för hårt idag.

Bosse i skogen

När jag lämnade Bosse i hagen stod Pelle och Kalle och tryckte vid grinden, men så snart jag tog in Kalle försvann de andra iväg. Vilka "kompisar"...

Kalle bryr sig inte heller om att stå inne själv. Det är förvisso inte mycket han bryr sig om, min coola häst! 

Han hade rullat sig ordentligt och det tog ett tag att få rent honom. Han fäller väldigt mycket nu också så det var hår överallt.
Min lugna fina kille!

Planen för honom var att han skulle få gå en längre och lite tuffare runda, så det blev till att bege sig till de Bexellska skogarna.

Återigen var det en mestadels ny runda för honom. Han var dock väldigt lugn från början. Han går och tittar lite på saker och ting, men tänker ändå och lyssnar framåt. Han tyckte det var jätteläskigt när vi passerade Spelens, men när vi kom längre in i skogen slappnade han av. Han var pigg och glad och traskade på fint. Ville trava, vilket han fick på vägen mot Ryen.

Äntligen i skogen!

Han var väldigt lugn i skogen också och tog alla nya intryck med ro, så härligt att rida honom där! Dessutom kom solen fram och lyste på oss också så det blev ännu trevligare där ute i skogen!
Sol!

Som vanligt på helgerna var parkeringen vid Bexells stenar i princip full och vi mötte ett gäng personer som jag tyckte var lite väl närgångna, jag fick säga åt dem att inte gå så nära eftersom de själva inte förstod att den 600 kg tunga hästen skulle kunna bli rädd och kasta sig mot dem...

Mot stenarna!

Kalle tyckte att de där stora stenarna var lite märkliga, men han var fortsatt pigg och ville gärna trava. Vi travade på en del upp och ner för backarna där. 

När vi kom ner till Valasjön blåste det lite och det var lite vågigt på sjön, vilket han tyckte var lite läskigt, men vi travade på där också så han brydde sig inte så mycket om det heller.

Vi vände sedan upp mot berget igen och där finns en perfekt galoppsträcka med lite motlut och lång och bra sikt. Där fick han galoppera för första gången ute sedan han kom hit. Och vilken härlig galopp han har! Och han springer ju bara på, hur lugn som helst. Tittar inte på någonting! Så duktig!

Pustar lite efter galoppen

Efter att han hade pustat blev det mer galopp upp för fler backar och han gjorde det så himla bra! Jag vet ju att det tar hårt och det stiger väldigt mycket så jag tyckte att han sprang på riktigt bra.

Därefter vände vi hemåt genom skogen och då var han så lugn att han fick skritta på långa tyglar. Han vill gärna springa när det lutar nedåt och det vill inte jag, eftersom det är stor snubbelrisk på det, så det är något vi behöver öva på framöver.

Men han är en helt fantastisk häst att rida på! Så himla modig! Bara sex år och sköter sig som om han aldrig gjort annat än att springa i skogen trots att det hela tiden är nya rundor. Jag är så glad för att jag har köpt denna häst!

Han skötte sig fint hela vägen ända tills vi kom till grannen, precis när vi passerade något buskage blåste det till och han hoppade upp mot gärdsgården, men vände tillbaka av sig själv och så fick jag övertala honom lite den sista biten hem som tydligen är lite "farlig".

Det blev rätt mycket att motionera tre hästar och det är inget som jag tänker planera in att göra framöver. Dock är ju alla tre roliga individer att hålla på med var och en på sitt sätt, så det är ju verkligen härligt att få spendera en hel dag med dem. Men hela dagen går ju och jag var inte klar med allting förrän klockan fem. Men vad mer kan man vilja göra än att ägna sig åt sina hästar...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar