Sidor

söndag 20 september 2020

Kalles två första veckor

Nu har Kalle varit hos mig i drygt två veckor och jag tänkte göra en summering och återblick av vad som har hänt såhär långt.

Lika viktigt som det är att sätta upp tydliga mål, lika viktigt är det att utvärdera hur det går och var på vägen mot målen vi befinner oss.

Jag har klippt bilder från Equilab-app som är den app jag använder för att registrera alla pass jag gör med hästarna.

Den 3:e september kom han ju hit och redan då tog vi en kort skrittrunda vid hand för att han skulle få kolla på omgivningarna. 

Han har ju hela tiden varit väldigt lugn och tagit det nya livet med ro. Dock började ridningen väldigt svajigt. Den första uteritten höll på att sluta riktigt illa då han stegrade sig rätt rejält när han blev rädd för något och han slängde väldigt mycket med huvudet och höll på. Även första dressyrpasset var ganska jobbigt eftersom han kastade sig hit och dit och var rädd för kortsidan vid ingången. Han höll också på mycket med huvudet och var ostyrig i galoppen.

Kalles första dagar på Hinnagården

Eftersom han var som han var när jag red ut honom gick jag några rundor med honom kommande vecka för att han skulle få vänja sig vid omgivningarna och jag red ett till pass i paddocken som gick ungefär som det första. Jag tyckte väl kanske inte att han var riktigt samma häst som när jag hade provridit honom, men jag tänkte att han upplever ju allting på nytt här så det kan vara såhär han reagerar.

På fredagen hade jag ute sadelprovaren Gunilla och med den första sadel jag provar blir Kalle en helt annan häst. En helt underbar häst! Så min konklusion är att hans oönskade beteende faktiskt berodde på sadeln. Så skönt, även om jag inte riktigt vågar ropa "hej" än.

Efter sadelprovningen har allt varit lugnt och både uterittspassen och paddockpassen har blivit så mycket roligare och trevligare. Jag tycker att saker och ting funkar förvånansvärt bra faktiskt.

Det vi jobbar med nu är grundridning. Övergångar från trav till skritt utan att slänga upp huvudet, vilket han tycker är svårt, böjning, ställning, galoppfattningar. Lite bomarbete gör vi också. På uteritterna handlar det mest om att upptäcka omgivningarna och få honom att gå framåt. Vänja sig vid att vara ute utan sällskap av annan häst.

Här är förra veckans pass:



Kalles pass förra veckan

Denna vecka har det gått superbra och vi har fått till tre pass, två uteritter, som han har skött exemplariskt och ett pass i paddocken som också var riktigt bra. Jag känner mig väldigt nöjd med honom och jag är så glad att jag har hittat denne underbare häst! Han är fantastisk att hantera och så himla gosig och kontaktsökande. Han kommer ofta springandes i hagen när jag ropar på dem.

För att spara lite tid ska jag testa att bara ta in den häst som ska ridas på veckokvällarna. Då slipper jag mocka och lägga tid på att ta in och släppa ut alla tre. Vi får se om det fungerar. Kanske blir de som är i hagen stissiga, eller så blir den i stallet stissig. Eller så går det alldeles utmärkt!

Denna vecka!


Fokus kommande vecka blir rena träningspass i paddock på tisdag. Om allt känns bra då ska jag försöka att ge mig på att ta några skutt också. Han har varit så himla lugn med de bommar som vi har skrittat och travat över så jag hoppas att han ska vara fortsatt lugn ifall jag sätter upp hinder och kommer i galopp. Hade varit så kul att komma igång med hoppningen igen! Sedan blir det träning för Charlotte på torsdag. Ska också bli himla kul att få visa honom live för henne. Det blir en bra start för vad vi ska träna på framöver!

Tanken är att jag ska göra en halvårsplan för Bosse också för att följa vår utveckling framöver. Jag delar in planen i tvåveckorsblock eftersom de tränas för Charlotte varannan vecka och jag tycker att det är för lite tid att utvärdera endast efter en vecka. Jag tycker det är bra att göra sådana här utvärderingar och återblickar för att se hur vi utvecklas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar