Sidor

tisdag 22 september 2020

Dressyrpass bredvid tröskan

Idag har jag haft min andra bra tisdag i rad! Ingen energidipp på jobbet idag! Även om det var en intensiv dag och den var lång, sista mötet slutade strax efter fyra och det blev bråttom att hinna hem och rida innan mörkrets inbrott.

Kalle skulle ridas idag. Jag hade lite tankar om att testa att ta några skutt över hindren som står i paddocken, men när jag kom hem var det tröske på gång på åkern bredvid paddocken. Även om Kalle är en väldigt lugn häst förstod jag att det skulle bli svårt att få honom helt avslappnad.

Jag gjorde som igår med Bosse och tog bara in Kalle. Alla tre var på väg upp mot Hästabacken, men Pelle och Kalle stod i nedre delen av hagen när jag hämtade Kalle. Pelle följde med oss ungefär fram till paddocken men sedan vände han om mot Bosse istället.

Jag gjorde i ordning Kalle och han var hur lugn som helst i vanlig ordning. Han lyssnade lite på tröskan, men gjorde ingen stor grej. Jag gick ut med honom i paddocken och gick med honom närmare en kvart. Tröskan höll på precis intill, så jag väntade tills han var klar och drog lite längre bort innan jag satt upp.

Trots att tröskan störde så var Kalle ändå rätt lugn. Dock vände han redan i skritten när han sparkade ut grus som landade på ett cavallettiblock som låg utanför staketet. Lite irriterad blir jag allt på att han gör sådär. För han kan vara hur lugn som helst och sedan kommer dessa vändningar från ingenstans. Jag upplever att han reagerar överdrivet starkt på småsaker. När jag rider ut så kan i princip vad som helst hända utan att han gör någon stor grej av det så det känns lite som att det är att han försöker komma undan.

Men efter det höll han sig lugn och fin. Vi hade någon stund där han började slänga med huvudet och stack ut tungan och blev ostyrig, men mestadels var han stadig och fin i formen.

Vi jobbade mycket i traven både på böjt spår och på fyrkanten. Nu är han betydligt lugnare vid kortsidan vid ingången och lyssnar framåt när jag ber honom gå ordentligt där. Inte alls så att han vill fara iväg, även om jag måste parera honom där varje gång. Men lite förbättring har det blivit i alla fall.

Han gjorde två utbrytningar på bortre kortsidan där det inte finns något staket. Han fick syn på Pelle längre bort i hagen och fick för sig att han skulle gå åt hans håll. Fast det går ju inte eftersom det faktiskt finns stängseltråd däremellan. Men han fick lite uppläxning där och sedan släppte han det.

Han jobbade fint i galoppen och idag red jag faktiskt ett helt varv på fyrkantsspåret. Att han vänder ibland får tyvärr mig att vara lite "beredd" hela tiden och då blir det lite spänt i ridningen. Jag måste försöka att inte tänka att han ska vända, men det är inte lätt. Och jag hoppas verkligen att han lägger av med det där för när han gör det i trav eller om han skulle göra det i galopp så är det stor risk att falla av!

När jag gjorde ett varvbyte höll han på att gå på ett hinderstöd och när han upptäckte det gjorde han ett kast åt sidan igen. Han sneglade lite på några av hindren när vi passerade dem, så han kändes lite spooky. Men som sagt, tröskan störde rätt mycket, så jag hoppas att han snart är helt lugn i paddocken när vi tränar där så att vi kan börja göra lite roligare saker än bara rida runt på backen! Men först vill jag känna mig mer säker på honom.

Annars så gör han ett bra jobb och jag märker ju en viss utveckling redan nu. Han gör arbetet bra även om han är lite "påhittig" ibland. Jag fokuserar på grunderna, stadig form, bra takt, böjning, ställning och rakriktning och det är det jag tror att vi kommer att få jobba med för Charlotte på torsdag också!
Kalle spanar in den gröne tröskan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar