Sidor

lördag 5 september 2020

Kalles första uteritt

 Idag var det så dags! För en första tur på Kalle sedan han kom hit! Han var ju så himla lugn och fin i skogen igår, så jag tänkte att det var lika bra att sitta upp och se hur han reagerar.

Men först inledde jag dagen med lite städning av huset. Lätt nu när jag gjorde en ordentlig städning förra helgen. Men det tar ändå sin tid!

Efter det for jag till Kållered och shoppade lite grejer till Kalle och andra grejer. Jag köpte faktiskt ett nytt träns till honom, ett Micklemträns, för jag tyckte att Kieffertränset inte satt så bra.

Jag köpte också en fin brösta, ett par stigbyglar, en lättare säkerhetsväst som jag ska ha när jag rider på banan och lite andra saker.

Jag var också om Börjes i Kungsbacka och Svensk Ridsport. Så en riktig shoppingdag!

När jag kom hem igen tog jag in hästarna och började att göra i ordning Kalle. Han var så lugn och fin och när jag hade fått på alla grejer och passat in brösta och träns blev han så trött att han nästan föll omkull på stallgången!

Trött

Ännu tröttare!

Men när vi kom ut piggnade han till igen och blev uppmärksam på omgivningen. Jag gick något varv runt gårdsplan innan jag spände sadelgjorden en sista gång och satt upp. Han behöver öva på att stå still när jag sitter upp. Jag gillar INTE när hästarna går iväg innan jag säger till, men det gick bra ändå.

Vi red upp mot Obbhultvägen och idag fick han syn på gräsklipparroboten för första gången. Då vände han och ville inte gå fram, lättade lite i framänden, men jag drev på framåt och då gav han sig rätt så lätt ändå och vi kunde gå vidare.

Sedan svängde vi vänster ut på Obbhultvägen och han fick egentligen gå andra hållet jämfört med igår. Precis när vi var i slutet av kurvan kom det två personbilar bakom oss som hade så bråttom att de inte kunde sakta ned och visa hänsyn. Som tur är skiter Kalle fullständigt i all typer av trafik!

Vi skrittade vidare mot Kullagården, han tvekade lite här och där, men gick på bra framåt och jag tyckte faktiskt att han slappnade av lite. Han var väldigt pigg och framåt och tyckte att vi skulle trava när vi kom ut på travbara vägar, men jag ville ta det lugnt i början. Han fick dock trava när vi kom ut på gärdsvägarna.

Han är väldigt avslappnade och fin i traven, så det gick bra. När vi kom ut på Linnarpsvägen skulle vi passera ett gäng ensilagebalar som har plaständar som ligger och fladdrar i vinden. Och det blåste ju rätt rejält idag om jag säger så.

Han ville inte gå fram och hoppade ner i åkern. Sedan upp på vägen igen och sedan fram lite grann innan han stannade igen och reste sig rätt rejält den här gången. Men det gick bra och vi kunde fortsätta framåt. Det är superviktigt att förekomma honom när han blir tveksam och jag märker ju att han lyssnar väldigt bra på framåthjälperna, så det gäller bara att vara på hugget och inte tveka själv.

Nu var ju detta första gången han var ute själv med mig och som sagt var det väldigt blåsigt och det var första gången han såg denna runda. Jag tycker verkligen att han var superduktig! Det är inte så lätt för en sådan ung häst med alla nya intryck!

Han höll på med bettet väldigt mycket också, slängde med huvudet, stack ut tungan och höll på. Han har ridits på tvådelat tränsbett innan och jag hade ett tredelat på honom samt det nya tränset. Det är ju någonting som han inte är riktigt nöjd med, vet inte om det är tränset eller bettet. Igår när vi var ute och gick var han väldigt lugn i munnen. Men då var det ju ingen som höll i tyglarna så som det blir när man sitter på ryggen.

Jag kan ju konstatera att denna första uteritt gick bra, men det finns massor att jobba med framöver! Så som det ska vara med en ny häst helt enkelt!
Den "läskiga" högen med ensilagebalar i bakgrunden

När vi kom tillbaka skulle jag rida Bosse och hade planerat ett hopp-pass i paddocken. Jag var dock lite seg och inte riktigt laddad för att hoppa. Kände mig lite oinspirerad. Men jag bestämde mig ändå för att gör det och jag gjorde i ordning Bosse för ett pass.

Vi skrittade fram ute och sedan började jag jobba honom i paddocken. Det var ju så lätt att sätta sig på hans rygg jämfört med Kalle! En lugn och fin häst i munnen. Dock inte så framåt, men han blev bättre och bättre under hela passet.

Jag har börjat tänka att jag måste sluta travhoppa honom nu. Travhoppningen blir lite av mitt stödhjul. Jag faller lätt dit om han inte är riktigt framåt i galoppen och då blir det lättare att låta honom trava. Men egentligen är det ju lättare att rida på hinder i galopp. Dock är det fortfarande lite svårt med just Bosse eftersom han inte är superbra på att taxera och inte jag heller.

Men vi gjorde i alla fall några tappra försök och vi fick till några fina hopp ändå och på slutet kände jag mig ändå nöjd. Sedan blev han så himla fin i traven och formen. Bakkärran kom igång på honom och han var helt perfekt mellan hand och skänkel. Så himla fin! Så då jobbade jag honom lite i trav och galopp bara för att få känna på när han var så fin.

Det blev ett bra pass med en fin Bosse! Efteråt släpade jag bort alla hinder. Imorgon ska jag sladda och välta paddocken. Det har jag inte gjort på länge så det är välbehövligt!

Klockan går väldigt snabbt när jag har två hästar och den hann bli närmare nio innan jag var klar med allting och hade fått mat på tallriken.

Men imorgon har jag en lite lugnare dag och ska verkligen sova tills jag vaknar. Ska bli så skönt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar