Sidor

måndag 21 september 2020

Fasta, löpning och hoppning

I morse när jag vaknade tänkte jag att "det är fredag, jag ska jobba hemifrån så jag kan snooza lite"... Nästa gång klockan ringde insåg jag att det var måndag. Men vad gör det, den här dagen gick lika snabbt som alla andra dagar på jobbet. Jag fick faktiskt jobbat ikapp lite, så det känns mycket bra.

Jag fastar idag, som alla måndagar. Det är så skönt att låta magen vila från mat och den energi som kommer under fastan är helt underbar!

När jag körde hem var jag lite frusen, men jag stack ut på en löprunda med vovvarna så då fick jag upp värmen ordentligt. Det var härligt att springa och tankarna rörde sig mycket kring det stundande hoppasset med Bosse. Mycket peptalk till mig själv!

Vi sprang sex kilometer och det kändes bra i kroppen hela vägen. Jag hade tänkt äta efter löpturen, men så kände jag att jag hade så mycket energi att jag tänkte att jag lika gärna kunde rida också innan jag äter.

Så jag gick in och körde lite mental träning, skrev lite i min mentala träningsdagbok och peppade ytterligare för lite hoppning med Bosse.

Dagens fokus var:
  • galoppera mot hinder (travhoppning förbjuden)
  • mot nästa hinder
  • hoppa flera hinder efter varandra
Idag provade jag att endast ta in den häst som skulle ridas, dvs Bosse. Pelle tyckte att det var lite konstigt att han och Kalle inte fick följa med in, men han accepterade läget och gnäggade bara lågt någon gång.

Bosse var helt obekymrad över att kompisarna stod kvar ute i hagen. Han var mer irriterad på flugsvärmen som attackerade honom. Jag får nog köpa något medel mot de där äckeldjuren, de borde dock ha försvunnit nu, det var ju bara runt 14 grader ute idag...

Jag fick min vackre Kalle på bild idag!

Vi gick ut i paddocken och byggde upp hindren som jag hade plockat ned åt Kalle när jag red honom där senast. Vi hade samma bana som vi hoppade sist, en oxer på ena långsidan, ett räcke på andra, en oxer på ena diagonalen och ett räcke på andra.

Jag värmde upp honom och han var rätt seg, men jag tyckte ändå att jag fick rätt bra snurr på honom efter ett tag och han tog första galoppfattningen åt höger rätt direkt. Han fick gå stora volter, varvbyten, övergångar. Allt med fokus på att få honom lite mer på hugget.

Galopparbetet gjorde han bra, men jag fick verkligen slita för att få honom att inte bryta av, men jag var rätt envis av mig och fick igenom det de flesta gångerna.

Sedan började jag med ett lite mindre kryss på ena diagonalen och hoppade det i galopp. Han gjorde det jättebra och sedan red vi räckte på långsidan och vidare mot räcket på diagonalen och hoppade räcket från andra hållet. Då ville han inte hålla i galoppen utan travade mot det istället.

Sedan hoppade jag oxern på långsidan några gånger. Kom lite stort på den, han ville dra på mot den och det kändes som om han gjorde jättesprång, men det var bättre än när han kom för nära. Dock så hoppar han ju verkligen i ALLA situationer, så han är ju en väldig schysst häst så sett. Om han bara kunde vara lite mer framåt! Jag får verkligen kämpa för att få fram honom mellan hindren.

Sedan lyckades vi faktiskt hoppa räcke långsida, räcke diagonal och oxer långsida i ett svep även om det blev avbrott till trav över diagonalen, men jag kände att det var check på den!

Det sista gav jag mig fasen på att han skulle galoppera mot räcket på diagonalen och gjorde ett antal försök innan han till sist höll i galoppen och fick ett sådant himla fint språng och dessutom landade i rätt galopp! Då kände jag mig supernöjd! Framför allt med min egen ridning! Att jag inte gav mig och att han faktiskt gjorde som jag ville till sist!

Summa summarum; ett bra pass för oss båda, men jag hade önskat mer framåtbjudning från Bosses sida! Jag behöver nog bygga om lite med hindren för att han ska tycka att det är kul igen, nu har han ju hoppat detta typ tre gånger och då tycker han att det börjar bli tjatigt!

Det gick mycket bra att ha de andra grabbarna i hagen medan jag red. Pelle höll sig intill paddockstaketet så att han hade koll. Kalle var helt obekymrad och gick i vinterhagen och betade. Detta resulterade i att jag slapp mocka en enda box samt att sopandet blev betydligt mindre efter bara en häst. Så detta kommer jag att fortsätta med när endast en häst ska ridas framöver!
Lugnt, både i paddocken och i hagen...

När jag hade ridit klart började jag laga mat. Jag kom på att man faktiskt kan göra ugnsomelett! En mycket bra maträtt när man har mycket svamp och bacon över. Så jag smörstekte lite svamp som jag hittade i frysen, blandade gula kantareller, taggsvamp och trattkantareller och sedan i med bacon innan jag lade det i en form och hällde över äggstanning med grädde och västerbottenost. Blev så gott!

Så dagens fasta avslutades med denna maträtt och jag lyckades få ihop 26 timmar och 41 minuter fasta. Känslan av energi höll i sig efter löpturen och hela kroppen är bara så himla pigg! Så otroligt skönt! Ibland gör det gott att dra ut lite på fastan, hålla ut lite längre så att de långsiktiga effekterna hinner komma!

Näringsinnehållet i ugnsomeletten blev enligt nedan, om jag hade haft champinjoner, tror inte att det skiljer så mycket på annan svamp. Mycket bra sammansättning och gött att få till så hög fettprocent! Det gör verkligen gott för min kropp!

Bra mat!


Lite matbilder!

Det blir som en helhet, fastan, maten, aktiviteterna och den mentala träningen. Jag känner mig så nöjd och alldeles varm i kroppen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar