Sidor

torsdag 10 september 2020

Ändrade planer!

Igår blåste det ännu mer än vad det har gjort tidigare i veckan och jag red Kalle ett pass i paddocken. Han var lite lättskrämd, speciellt vid ingången till paddocken hade han fått för sig var farlig. Så det blev lite diskussioner och några vändningar där.

Men annars kändes han faktiskt rätt ok om jag går på fakta och inte känsla. Jag jobbade väldigt grundläggande. Volter, någon serpentin, bytte varv ofta. Sedan började jag jobba med övergångar skritt-trav, trav-skritt. Han vill gärna slänga upp huvudet när han byter gångart, mer i högervarvet än vänstervarvet och mer vid avsaktning än vid igångsättning. 

Han gjorde några riktigt fina igångsättningar i perfekt form och bra stöd på bettet, men avsaktningarna blev genomgående dåliga och det var svårt att sakta av för sätet, jag blev lite dragig och han drog tillbaka. 

Annars travade han fint och var väldigt lydig och styrbar så länge vi höll oss ifrån ingången. Och han skötte sig väldigt bra med tanke på omständigheterna.

Min otålighet ger sig till känna så snabbt. Jag blir lite besviken på att han slänger sig hit och dit och reagerar på ingången VARJE gång vi passerar den, men om jag summerar fakta kan jag lätt konstatera att passet gick väldigt bra utefter de förutsättningar som var:

  • han är bara sex år
  • han har varit här mindre än en vecka
  • allt är nytt för honom
  • det blåste storm
  • han skötte sig 90% av passet (men min hjärna registrerade de 10% som inte fungerade)
Idag var det äntligen mycket lugnare ute och jag hade laddat för hoppträning med Bosse hos Charlotte. Jag tog in hästarna och började göra i ordning Bosse. Började med att borsta av hovarna för att kunna applicera Keratex Hoofhardener. När jag kom till höger bakhov såg jag att han hade tappat skon. Så jäkla trist!

Det är första tappskon på över ett år, så jag har ju blivit bortskämd med att skorna numera sitter kvar, så jag kollar inte ens längre när jag hämtar honom i hagen som jag alltid gjorde förut.

Så nu hade jag tre alternativ; motionera Pelle istället, motionera Kalle istället eller vila. Jag valde att gå en runda med Kalle. Tänkte att varje promenad ger honom vana vid att vara ute i våra omgivningar, vilket bara är positivt och ger oss bra förutsättningar för härliga uteritter framöver.

Han fick gå förbi Kullagården och sedan förbi Attas och vidare in i Skattagårdsskogen. När vi kom in i skogen slappnade han av ordentligt och blev nästan lite trött. Men han skötte sig jättebra hela vägen, tittade bara på några saker och gjorde inte någon större grej av någonting. Så mysig häst!

Skogsmullen!

När jag kom hem insåg jag att jag behövde göra om min veckoplan för resterande dagar, då allt ändrades idag. Jag insåg också att jag hade glömt att göra om ursprungsplanen för Kalle då jag har fått planerat in en sadelprovning imorgon och såklart inte tänker både göra det och rida ett dressyrpass!

Såhär såg planen ut från början: 
Överst är Bosse, sedan Kalle och Pelle är i mitten på lördag

Bosse fick ju såklart ingen hoppträning idag, utan det får han göra på lördag istället under förutsättning att hovis har varit här. Pelle får gå en uteritt imorgon och och på lördag. 

Söndag får Bosse en uterunda och Kalle får gå uteritt eller dressyr lite beroende på väder. Är det lugnt ute kanske det blir en uteritt med honom. 
Ny plan

Jag gillar verkligen att det är så enkelt att planera och planera om i Equilabappen. Det gör livet enklare att ha en tydlig plan som är enkel att ändra. Saker händer ju hela tiden så det är viktigt att kunna ändra den kortsiktiga planen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar