Sidor

torsdag 20 december 2018

Träning på ridbanan

Snön är borta, åter är plusgraderna och gråvädret. Men det betyder ju att jag slipper rida bort till ridhuset och istället kan träna i paddocken, vilket är guld värt!

Jag kollade lite övningar på appen Ztable och hittade två som jag ville göra. Den ena var en travbomsövning på volt med fem bommar, varav två upphöjda i ena änden. Den andra övningen var tre hinder med ett galoppsprång emellan som jag gjorde om till bom-litet hinder-bom. I övningen sas det att det var drygt 5 meter för ett galoppsprång och det skulle inte vara några riktiga hopp, utan mer upphöjt galoppsprång. Jag mätte ut 5,5 meter eftersom jag vet att Bosse har rätt stor galopp.

Min Pixio Cameraman och alla dess tillbehör samt videokameran var laddade och jag passade på att filma medan jag bar fram bommar och grejer. Jag tittade på filmen och tyckte att den zoomade för lite så jag zoomade in. Det blev inte bra till en början, den zoomade in alldeles för mycket och första delen av filmen blev riktigt kass. Men sedan blev det bättre, tack och lov så det blir i alla fall lite film.

Tyvärr hade jag inte koll på SD-kortet så efter ett tag började både klockan och Pixion att blinka, jag förstod inte varför då, men sedan visade det sig att SD-kortet var fullt. Så jäkla korkat! Men lite mer än halva passet kom i alla fall med. dock missades det roligaste, vilket var när vi red igenom 3-hinder-övningen.

I alla fall så var Bosse väldigt energisk och positiv direkt från början. Han skrittade på jättefint och jag satt och funderade på ifall han kanske skulle vara helt utan tjurighet idag. Men nej, det var han såklart inte... När jag skulle galoppera tappade han plötsligt framåtbjudningen och blev sur. Han blev riktigt sur och sparkade och höll på. Jag blev också sur och gick på honom en del, vilket ledde till ännu mer tjurighet och sparkar. Men så släppte det och han var så fin i galoppen!

Det är så kul att äntligen kunna jobba honom lite mer i galoppen! Det är volter, det är bommar, det är varvbyte. Jag hade en förhoppning om att han skulle byta galopp över bommarna som låg på diagonalen, men det förstod han inte alls. Han har ju inga problem med att gå i förvänd galopp. Det är något vi får jobba med framöver. Ett kul mål att ha för 2019, att kunna göra galoppombyten!

Jag red in i bom-hinder-bom-kombinationen och det blev trångt för honom och han hade ner bommen. Lilla gubben. Jag tyckte ju att han gick i rätt kort galopp för att vara han, men det räckte inte.

Det är ju också så att detta är första gången som jag känner till som han gör en sådan här övning och han kanske inte förstod vad han skulle göra. Jag lät honom lösa problemet lite själv och bara ramade in honom, men han tyckte att det var svårt. Vi provade även i andra varvet och där var galoppen ännu kortare, men det blev trångt ändå.

Men jag är ändå så nöjd med att han gör det så himla bra! Han tvekar inte, han sticker inte iväg utan han gör det lugnt och sansat. Det är faktiskt första gången sedan 2010 som vi rider på ett "hinder" i galopp på detta viset och det går ju så bra! Det börjar kännas lätt med bommar på marken nu, det gör han superbra, så utvecklingen har verkligen gått framåt med honom. Så kul!

Han bjuder fint både på bommar och hinder och verkar tycka att det är kul att hoppa hela tiden. Jag ser fram emot att öva mer och så småningom kunna hoppa riktiga hinder. Men vi tar det lugnt och fint. En sak i taget!

Nackdelen med att rida i paddocken idag var ju att det var rätt blött. Sadelgjorden och benskydden var helt grusiga, så det var bara till att spola av...

Grus överallt
Denna gång blev det faktiskt nästan tio minuter galopp och det är ändå rätt mycket för oss. Det känns som om saker och ting börjar släppa nu. Det är bara den dära tjurigheten kvar att övervinna. Men jämfört med för ett år sedan, då det knappt gick att komma förbi utgången så har han ju blivit betydligt bättre. Känslan idag var ändå att han hade massor av framåtbjudning och att han ville jobba. Han var ju jättefin i traven och skritten. Så, ja, det går framåt och det är kul!

Dagens pass
Nu ska jag redigera lite film. Tänkte klippa ihop hans utbrott så att det blir en film på bara det och så blir det en film på det jag fick ihop från passet. Förhoppningen är att jag ska hinna filma några pass till innan året är slut, så utvecklingsfilmen dröjer lite till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar