lördag 16 december 2017

Snöstyltor och vovvepromenad

Nu ligger snön här hemma. Det har snöat mer eller mindre i två dygn men det har varit någon plusgrad som har gjort att det inte blev så särskilt djup snö. Någon halv decimeter sådär.

Tyvärr har inte marken frusit, vilket gör att det fortfarande är ett ler-helvete i hagen. Men hästarna tar det med ro. De står uppe på kullen och äter och håller sig lugna. Bosse gav sig dock iväg i galopp upp på kullen när jag släppte ut dem i morse. De blir allt lite piggare av snö.

När jag hade mockat körde jag in lite ved och passade på att ta ut hundarna lite. Selma var också glad över snön och busade rejält med Helga. Så jag släppte lös Helga så att de skulle få busa på riktigt. Då hittade Selma den gamle älgklöven och så ville hon inte busa mer...

Namnam med älgklöv!
Jag åt frukost och sedan gick jag ut för att rida Bosse. I alla fall testa ifall det gick nu när det var snö. Jag spolade av hans ben som var leriga längst ner och sedan gjorde jag i ordning honom. Jag vill minnas att jag smorde in hovarna i vaselin undertill när jag var yngre och inte hade några snösulor på hästarna, så jag testade att smörja in tjärsalva, vilket var det mest vaselin-lika jag kunde uppbringa. 

Jag skruvade även i brodd i framskorna för att slippa halka för mycket. Han var så tålmodig när jag skruvade i brodden och jag kunde ta god tid på mig. Tänk om han hade varit så snäll när hovis är här...

Tjärsalvan gjorde tyvärr ingen nytta, utan vi hann bara ut på gården så var det snöstyltor direkt. Jäkla skit. Men jag tänkte att han kanske sparkar ur snön när vi kommer upp på asfaltsvägen. Det gick väl någorlunda bra, men det är klart att det är inget kul att vara skraj för styltorna och tro att han skulle halka.

Vi tog en kort runda runt Obbhult. Bosse var jättepigg och sprang och slängde med huvudet i traven, tänk vad lite snö kan göra:). Det gick bra hela vägen och han var framåt så gott som hela vägen. Inte lika skraj för kabeltrummorna idag som förra helgen. Annars reagerade han inte för någonting.

Jag tog en liten film, men den jädrans ajfånen tål ju inte kyla så den stängde av utan att spara filmen. Skit också!

Då väglaget var så dåligt beslutade jag mig för att inte rida Pelle idag, utan släppte ut hästarna i hagen igen. Det ska bli lite kallare imorgon, så då kanske det går bättre. Eftersom jag snart är julledig har jag tänkt att försöka rida en häst per dag och istället rida fler dagar för att hålla igång dem.

Så istället gick jag ut en runda med Selma och Helga för att få njuta av snön och den härliga vintern. Det blev en lång runda mot Flähult och sedan tillbaka via Obbhult. Det var lite mer snö i Åkulla så det blev en del pulsande i snön. Taxen var full med snö som fastnade på de små korta benen. Men de var glada över att komma ut i alla fall.

Två glada snövovvar

Selma i snön

Helga inspekterar snön
Det var så gött att komma ut och gå igen. Det var länge sedan sist! Och så härligt med snön och vintern!

När jag kom hem tog jag mig en kopp te innan jag gav mig ut i stallet igen för att ta in hästarna. Jag passade på att tvätta Bosses mugg-ben med klorhexidinshampo och pilla skorpor. Det gick bra. Han var hur lugn som helst och lät mig göra det jag skulle. Jag fick loss det mesta av skorporna. Jag lät shampot sitta ca tio minuter innan jag spolade av det och torkade benen igen. Sedan smorde jag in såren i aloeverasmörja som jag hittade på Gekås.

Det var mindre sår nu än förra veckan, så det verkar i alla fall gå åt rätt håll nu.

När jag höll på med det kom Magnus hem med en hund som han hade hittat på vägen hem från skogen. Den hade hållt till runt friluftsgården tidigare under dagen och det var nästan mörkt ute när Magnus hittade den på vägen. Så han tog hem den och så lade vi ut den på Facebook. En jättemysig och snäll vovve. Men som ordspråket säger: "Vill du se världen - köp en drever".

Upphittad vovve!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar