Sidor

lördag 9 december 2017

Mugg!

Bosse har varit lite tjock och varm i sina kotor bak. Jag har knappt fått röra dem för att han har varit så himla öm och idag insåg jag att han tyvärr har mugg. Ja, det finns väl värre grejer, men att tvätta, pilla skorpor och smörja resten av ler-säsongen känns sådär kul. Speciellt på en häst som inte låter mig röra bakbenen.

Men jag gjorde i ordning honom för en uteritt och vi traskade bort mot Linnarp. Han blev lite rädd för den hästätande kabeltrumman som är på väg hit med fiber och nedgrävd elkabel (jippi!). Först stannade han, jag bad honom gå framåt, vilket han gjorde direkt och vi tog oss förbi i rask takt. Han höll dock på att krypa ur skinnet när det var några plastflerpar som prasslade till, men det gick bra och han lugnade snabbt ned sig.

Vi fortsatte på Linnarpsvägen och sedan ut på gärdsvägarna nedanför Landbonna. Han fick trava lite och det gick bra. Han hade inte riktigt samma tryck i traven som han brukar, men jag misstänkte att det berodde på muggen på bakbenen och att han var öm där, så det fick bli mest skritt.

Det gick väldigt bra att rida även idag och han var jätteduktig, verkligen. Det är några ställen som fortfarande är lite läskiga och där går det snabbt förbi. Idag blåste det lite också, vilket gjorde världen lite extra spännande. Men jag var mycket nöjd med honom, för även om han blir rädd för saker så blir han inte hysterisk och numera går han alltid förbi oavsett vad det är som skrämmer honom.

När vi kom hem värmde jag lite vatten i vattenkokaren och hällde upp i en hink blandat med kallt kranvatten för att få ljummet vatten. Jag tog en svamp och Lactacyd för att tvätta hans karleder. Jag började fram där det bara fanns enstaka sårskorpor att pilla loss. Han tog det väldigt bra och stod still som ett ljus.

Sedan var det dags för bakbenen. Jag började med höger och det gick oväntat bra. Jag tvättade, pillade och grejade. Jag fick loss så gott som alla sårskorpor och Bosse rörde in en min. Vid ett tillfälle blev han lite irriterad och stod och vispade med bakbenet, men jag lyckades få rent runt om.

Jag gav mig även på vänstra bakbenet som han var mest känslig med. Men när jag stod "på fel sida" och tvättade så gick det bra. Det verkade som om han tyckte om det faktiskt. Jag fick bort det mesta även på det benet och han var jätteduktig hela tiden!

Jag gick ut och spolade av tvålen när jag var klar och sedan torkade jag alla ben/karleder med en handduk. Därefter var det dags för smörja. Jag hittade en gammal karledssalva, passande nog. Den har jag ju inte behövt använda så mycket, så det fanns mycket kvar i burken. Jag smorde in alla karleder ordentlingt och släppte in honom i boxen. Han så faktiskt riktigt glad och nöjd ut när jag var klar! Och svullnaden i bakbenen var borta.

Nu hoppas jag att det går bort inom kort och blir fint igen. Tyvärr så betyder ju detta att jag måste tvätta, pilla och smörja varje dag tills krustorna försvinner. Och det lär blir bentvätt varje kväll framöver så länge här är lerigt så att skiten inte kommer tillbaka. Snälla, ge mig RIKTIG vinter!!!

Bentvätt
Men han hade i alla fall båda skorna på idag, så det fick jag ju glädja mig åt!

Efter Bosse var det Pelles tur och idag gick jag med honom. Jag kände mig lite trött i korsryggen efter ridturen på Bosse, så därför kändes det bättre att gå med Pelle.

Pelle hade någon enstaka krusta på sina vita ben. Märkligt, Bosses mugg-ben är svarta, men det är vanligast att hästar med vita ben får mugg. Men skönt att jag slapp tvätta och pilla på honom också. Det tar ju rätt mycket tid.

Pelle och jag gick runt Obbhult idag och han fick gå på lite mer. När vi passerade grushålan ökade han skritten och skymde mig så att jag inte skulle kunna svänga in mot Stensared. Knasiga häst. Han fick trava lite där, eftersom han ville det.

Konstigt nog var han 100% ren i traven när jag sprang bredvid. När jag sitter på brukar han kännas halt på minst ett par ben... Vi travade även lite på grusvägen och även där var han mycket fin i traven. Bra tempo hade han också. Så olikt när man sitter på...

Det gick bra i alla fall, inga problem på vägen. Han tittade lite på kabeltrummorna som skrämde Bosse, men gjorde ingen grej av det. Så det blev en trevlig promenad helt enkelt. När vi var klara smorde jag även hans karleder för att undvika att det bryter ut någon mugg på honom också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar