Sidor

söndag 31 december 2017

2017 - återblick

Såhär årets sista dag är det hög tid att blicka tillbaka till det år som har varit. Vad hände? Vad gjorde vi? Vad gick bra? Vad gick sämre?

Starten
2017 startade vi i Funäsfjällen, Magnus och jag. Det är det absolut bästa skidåkningsställe jag någonsin har satt min fot på! 300km längdskidspår och de som vi åkte på var mycket bra preparerade. Vi tillbringade en hel vecka där i fjällen och åkte nästan 10 mil skidor. Så underbart!



Tjejvasan
I början av året var det fokus på Tjejvasan, dock uteblev vintern här hemma och jag hade en rejäl motivationsdipp i januari och funderade på att boka av alltihop. Men jag hittade motivationen igen och spenderade en weekend i Mora där jag åkte på fina spår i Grönklitt och testkörde Tjejvasa-sträckan med nytt hastighetsrekord på 46,8 km/h i en nedförsbacke.

När jag väl körde Tjejvasan gjorde jag det på nytt pers, missade målet på 2,5 timmar med någon minut pga två vurpor, där den ena vurpan orsakades av en tjej som bytte spår framför mig och trillade så att jag körde på henne. Jag kände mig trött och nöjd och fick även ge intervju när jag kom i mål.



Odling
Direkt efter att Tjejvasan var avklarad gick jag in i odlingsbubblan och började odla en massa roliga växter att fylla mitt fina växthus med. Tyvärr var våren kall och det kom en oväntad frostnatt när jag precis hade fått ut mina tomatplantor i växthuset och hela odlingsåret blev rätt dåligt. Ingenting blev sådär riktigt lyckat. Rädisorna blommade och blev träiga, spenaten blommade också. Kålrötterna, palsternackorna och morötterna blev uppätna av mask och den kål jag försökte odla blev inget bra med. Några få vitkålshuvud har vi ätit och lite grönkål, annars inget vidare.



Sorg
I början av april skedde det som har präglat hela 2017. En ung tjej i vår familj rycktes hastigt bort i en olycka, ett älskat barn och en älskad lillasyster togs ifrån sin familj. Det har varit en mycket tung tid. Vi har stöttat de som behöver stöttas så gott det går, men det är ingen lätt uppgift och framför allt ingen lätt prövning att ta sig igenom för de som är närmast drabbade.

Fortfarande känns det lite overkligt att det här verkligen har hänt. Vi fick gå på den värsta begravning vi någonsin har varit på. Det var också den finaste begravning vi har varit på. Men det kändes så fel att begrava en femtonåring som hade hela livet framför sig. Denna händelse gör att 2017 känns som ett rätt ruttet år.

Personlig utveckling
I början av 2017 insåg jag vad jag ville göra med mitt liv framöver på jobbfronten och det har gett mig många häftiga upplevelser under året. Jag har haft förmånen att få gå olika kurser i ämnet och träffat en massa intressanta personer och fått ta del av deras erfarenheter och tankar. Jag tillbringade en vecka nere på Hovs hallar där jag gick en mycket intensiv kurs som ledde till mycket kännedom om mig själv, vilka styrkor jag har, vad jag kan utveckla och vad jag helt enkelt får acceptera. Tyvärr nådde jag inte det mål jag ville i år, men jag hoppas att det dyker upp tillfällen för det under 2018.

Upplevelser
I början av juni tog Emelie och jag tåget till Båstad och vandrade Skåneleden. Det var en helt fantastisk upplevelse! Att i två dagar gå och prata med en person som jag har känt sedan jag föddes är så häftigt. Vi kan verkligen prata om allt!


Vi gjorde även en kortare vandring på Prins Bertils stig i Halmstad. Jag hade köpt Hallandstrafikens sommarkort och Selma och jag tog bussen till Varberg, där vi senare tog tåget till Halmstad och mötte upp Emelie. En av sommarens varmare dagar lyckades vi pricka in och det var väldigt trevligt!


Magnus och jag hängde med ett par kompisar till Stockholm och gjorde repris på gryningsritten. Den här gången for ledaren i backen och det var inte lika många japaner som förra gången. Vi fick en mycket trevlig helg i Stockholm med besök på Vaxholm och på Drottningholm.


I oktober bjöd vi barnen och deras respektive på islandshästtur för tjejerna och romprovning på Havanna med killarna samt avslut på Pinchos i Varberg.Det var 2016 års julklapp. Det var så mysigt att rida islandshäst i Folkaredsskogarna och jag blev inspirerad till att sätta igång mina egna hästar.



Projekt
Jag ser nog detta år som ett ganska projektfritt år, men vi gjorde faktiskt i ordning i trädgården. Vi fick äntligen tagit bort gräset mellan häcken och uthuset och nere vid växthuset. Så bra det blev! Det blev mindre gräsmatta för vår fina robot som tackade och höll gräsmattan i topptrim efter detta.


Jag fick även ett ryck och målade torkrummet och tvättstugan i källaren. Vi tog bort den gamla tvättgrytan och gjöt en klack till tvättmaskin och torktumlare att stå på. Dessutom fixade rörmokaren så att vi kan duscha hundarna i källaren och har numera även varmvatten där.


Ny familjemedlem
När vi hade semester fick Magnus ett ryck och vi for till Värnamo för att titta på (köpa) hund. Vi kom hem med en svart liten sötnos som heter Nelly och är en korsning mellan gråhund och karelsk björnhund. Eftersom framför allt karelare är rätt skarpa krävde jag att vi skulle gå på valpkurs, något vi aldrig har gjort tidigare och där lärde vi oss massor av bra saker när det gäller hundarna!


Svamp
Vi hade en kall och torr vår, men lagom till sommaren började det regna och det blev ett av de bästa svampåren någonsin! För första gången på några år fick jag även plockat en hel del trattkantareller. Svamppsykosen var total!



Hästarna
Jag tycker att jag inte har ridit så mycket i år, men när jag tittar igenom bloggen så ser jag att jag faktiskt har varit igång en del ändå. Framför allt så har jag kommit igång nu, när det är vinter. Jag började rida regelbundet sista helgen i oktober och har hållit i det med ridning varje helg sedan dess och nu under jullovet har jag fortsatt. Jag är inne i en period där båda hästarna är så roliga att rida och det gör att jag bara vill fortsätta. Denna gång har jag fokuserat på uteritter och även skaffat mig bra kläder som gör att jag kan rida oavsett vilket väder det är. Vi har varit ute i snö och regn och det har funkat mycket bra!



Tyvärr fick vår hyresgäst ponnyn avlivas i höstas. Hon var nästan 30 år och i år har hon inte kunnat äta gräs ordentligt heller pga dåliga tänder, så det var det bästa, men såklart ett mycket tungt beslut för ägaren. Och så startade letandet efter en ny hyresgäst eller två. Det dröjde bara någon månad så hade vi en ny kompis i stallet. Jag letar fortfarande efter en till hyresgäst, det hade varit bra!


Tyvärr har vintern såhär långt bestått av mycket regn vilket har lett till att det är väldigt mycket lera i hagen, som i sin tur har lett till att båda hästarna har fått mugg på sina ben. Så den senaste månaden har det spolats och tvättats hästben, pillats skorpor och smort med salvor. Nu verkar det som om det börjar ge sig med muggen, men torrare väder hade varit mycket välkommet nu!

Träning
2017 har varit ett år då jag har tränat betydligt mindre än föregående år. Efter Tjejvasan har jag inte haft några mål att träna mot, utan nu handlar det mer om att må bra över tid, och att göra det jag känner för där och då.


En orsak till att det har blivit mindre rullskidåkning och cykling detta år är det erbarmliga vädret. Det har blåst något så otroligt mycket i sommar, vilket har gjort att lusten till just de grenarna har varit låg. Och när jag då väl kommer iväg så har jag varit så dåligt tränad att det inte har varit kul pga den anledningen. Det är inte jättekul att börja om från början igen när jag tidigare med lätthet har klarat av tvåmilsrundor på skidorna och femmilsrundor på cykeln.

Simningen har jag lagt ner helt efter Vansbro förra året och det har bara blivit något enstaka simpass. Nu ska Håstensbadet rivas till sommaren och då kommer all simning i Varbergs kommun att ske på Simstadion och sedan i Veddige. Simklubben och simskolorna kommer att ha förtur så det blir inte mycket tid över till oss andra, så det lär inte bli någon simning i stor utsträckning nästa år heller. Inte förrän 2021 kommer den nya simhallen att vara klar (hur det nu kan ta tre år att bygga en simhall????).

Avsaknaden av den överkroppsträning jag fick av simningen och rullskidåkningen har lett till att jag i höst har haft rätt ont i rygg och axlar och därför har jag insett att jag MÅSTE styrketräna för att inte bli helt förstörd. Så jag köpte ett par suspensiontraining-band som jag faktiskt har kört några pass med. Jag känner direkt effekt, så det är bara till att göra tills vidare!

Kost och hälsa
I oktober 2016 gjorde jag en total omläggning av min kosthållning. Jag drog ner på kolhydraterna och ökade på fettmängden i maten. Det är något som har ändrat hela mitt välbefinnande till det bättre. Jag äter tills jag blir mätt, äter bara god mat, behöver inte längre äta varannan timme, utan när det är som bäst äter jag endast frukost och middag. Jag har kört 24-timmarsfasta en gång i veckan under många veckor och jag mår bättre än någonsin!

Jag har även utökat mitt smaksinne och framför allt breddat mig när det gäller fisk och skaldjur. Tidigare kunde jag endast få ner lax och torsk. Skaldjur tittade jag inte ens åt. I år har jag ätit sej (ingen favorit, men det går), kummel (inte heller någon favorit), lubb, fiskgratäng, räkor (funkar med god sås) och till och med kräftor (som vi grillade i ugnen med massor av kryddsmör på).

Jag har också insett att jag inte kan hantera kolhydrater i form av godis, kakor och annat skräp och därför väljer jag att helt avstå från detta. Ingen större grej för mig, det verkar mest som om andra har ont av att jag avstår...

Jag har också lärt mig massor om hur kroppen egentligen fungerar och hur vårt intag av mat styr de hormoner som i sin tur styr vår kropp med avseende på hunger, mättnad och fettinlagring.

En annan effekt är att jag har fått köpa nya kläder i mindre storlekar och det är ju en grymt härlig känsla!

Sammanfattningsvis
2017 har varit ett omtumlande år på många sätt och även om det dåliga som har skett överskuggar det som har varit bra så har det ändå funnits många bra saker i år. Men jag hoppas ändå att 2018 bjuder på mer trevligheter och jag ser fram emot ett nytt år med start imorgon!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar