Sidor

torsdag 28 maj 2020

Torsdagshoppning

Igår red jag Bosse hemma i paddocken som lite förberedelse inför dagens hoppträning. Jag ville fokusera lite mer på dressyr och spårning, böjning, ställning och rakriktning samt få till ett bra flyt över hinder på båda diagonalerna.

Bosse kändes rätt "normal" i början av passet. Han jobbade på fint. Jag kunde rida tempoväxlingar i skritten, han lyssnade både framåt och bakåt. Traven var lite försiktig till en början, men även där svarade han bra på tempoväxlingar och öppnor längs långsidorna. Han var lite tveksam till vänsterskänkeln som jag använde rätt aktivt för att han inte skulle sladda ut med baken i högervarvet, och jag kände att han gick emot den lite grann.

Han gick fint i galoppen i båda varven. Han fick en skrittpaus och sedan red jag lite trav i nedsittning. Någonstans här började han lägga av och stanna av. Svarade inte framåt och till sist sparkade han mot skänkeln igen. Jag kände mig lite besviken för han har ju varit så fin de senaste gångerna.

Jag fick ändå igång honom till att hoppa de där diagonalhindren i galopp och det går bättre och bättre. Framför allt känner jag inte att det är riktigt lika svårt längre, och Bosse gör det riktigt bra emellanåt. Låga hinder än så länge, men det känns ändå bra!

Idag var det dags för hoppträning hos Charlotte och jag tog in hästarna direkt när jag kom hem så Bosse fick vila sig lite innan träningen. Hoppades på att det skulle höja humöret. Men när jag kom ut i stallet såg han ut såhär...

Equus Suris Mulis!

Men han var väldigt snäll när jag gjorde i ordning honom. Gillade att bli borstad, lyfte hovarna som han skulle och var inte jättearg på sadeln, även om det kom något hugg när jag skulle spänna sadelgjorden.

Vi skrittade iväg och jag tyckte att han kändes lite matt på vägen dit, men när vi kom in i paddocken var han ändå fin, svarade bra framåt och var positiv. Red fram i alla gångarter utan problem.

Även denna gång började vi med travbommar på ena långsidan och lite variationer på andra långsidan. Några galopper, lite öppnor, lite tempoväxlingar. Han gjorde jättefina galoppfattningar i vänstergaloppen!

Sedan blev det travbommar och hinder med travbom, galopp efter. Denna gång i högervarvet. Han gjorde det bra, landade i rätt galopp och annars gick det bra att rätta. Vi lade till ett hinder med galoppbom på diagonalen och jag fick tipset att titta på hindret istället för bommen. Så det gick rätt bra det också. Kände inte att det var läskigt på något sätt, utan försökte bara hålla en lugn men bra galopp och vänta in hindret.

Därefter lade vi till en planka (lite smalare hinder) på andra diagonalen. Jag hade lite fjärilar i magen över ifall han skulle titta, men lyckades ändå rida på den i lugn och ro och Bosse struntade fullständigt i att hindret så annorlunda ut, utan bara hoppade. Han struntade också i mina osäkerhetstankar. En så tacksam häst att hoppa!

Sista övningen var två hinder efter varandra på långsidan. Vi skulle få plats med fem galoppsprång (jag gissade att det skulle vara tre :)). Jag skulle hålla in honom direkt efter första hindret för att hinna bli klar till andra.

Första gången gick det faktiskt rätt bra, för då höll han sig lugn fram till andra hindret. Andra gången ville han bara springa på och kom då på ett halvsprång fram. Tur att det är låga hinder! Men han gör det ändå bra och jag försöker hänga med så gott det går och stötta honom så mycket jag kan. Försöka hitta en lugn galopp så att det inte bara blir snabbare och snabbare. Men det var svårt. En utmaning för oss båda!

Vi gjorde detta i båda varven och på slutet blev det lite svårt att hålla i galoppen. Jag tror att både jag och Bosse var lite trötta, så vi valde att nöja oss där.

Men återigen ett superkul pass och nu börjar det bli jättekul att hoppa och jag känner att både jag och Bosse utvecklas så snabbt nu. Tänk ändå, för tre veckor sedan vågade jag knappt rida på ett hinder i galopp, nu gör jag det som ingenting!

Det är ju enkla övningar att fortsätta träna på hemma. Eftersom vi hoppar lågt så sliter det ju inte direkt på honom och han behöver förstå att han inte måste springa fram till så låga hinder för att kunna hoppa dem. Kanske blir det lättare när vi börjar hoppa hinder som är lite mer "rätt" höjd för honom, men detta är i alla fall en superbra början!

Han surade bara vid ett tillfälle när jag skulle fatta höger galopp. Och vi lyckades fatta vänster galopp från skritt några gånger. Det ska vi öva på mer när vi är ute i skogen också! Nu fattar han ju att det går att fatta galopp från skritt så då borde det inte vara så svårt ute där det är mer framåtbjudning!
På vägen hem fick jag en fin bild på min positiva häst!

Vi avslutade med en dusch, vilket han tyckte var skönt! När jag höll på att ta av honom alla grejer och var inne i sadelkammaren med tränset hörde jag hur det började skvala ute i stallet. Där stod stackars Bosse och kissade på gången! Jag slängde snabbt ut spån för att fånga pölen och sedan skyndade jag av med sadeln och slängde in Bosse i boxen. Där ställde han sig och kissade i flera minuter. Stackars killen!

När jag hade släppt ut dem fyllde jag på med lite nytt vatten i baljorna också. De dricker ju inte så mycket nu när de äter gräs... Men de vill ju såklart ha fräscht vatten när de väl dricker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar