Sidor

måndag 11 maj 2020

Planering av träningen med hästarna!

Varje vecka har jag en plan i mitt huvud för hur jag ska träna med hästarna, precis som jag har för vad jag ska träna för egen del. Men jag har funderat på ifall jag kanske borde vara mer strukturerad för att nå bättre mål på sikt och kunna analysera hur utvecklingen går med respektive häst. Försöka hitta mönster kring vad som gör att saker går bra och att saker går mindre bra.

Det finns en hel del appar som är hästrelaterade på marknaden idag. De jag använder är Ridely och Equilab-app. Eller snarare, jag har Ridely i min mobil, men jag använder den inte så mycket. Jag var inne i den igår och testade att planera veckans pass med hästarna och då slog det mig att det kanske går att göra i Equilab också, vilket det såklart gjorde.

Anledningen till att jag använder Equilab är att det går att tracka sina träningspass, ungefär som min Garminklocka trackar mina träningspass, dvs med hjälp av GPS-position och sensorer som läser av vilken gångart hästen går i. Ridely går ju ut på att man loggar sina pass manuellt. Därför ger Equilab mer data och information om t.ex. hur länge jag rider i vilken gångart samt vilken runda jag har ridit.

Även om jag har en plan i mitt huvud varje vecka och varje dag för vad jag ska göra med hästarna, så kan det vara en extra pepp att faktiskt ha allting på pränt och jag gillar ju att ha en plan och sedan kunna checka av att den är genomförd, så därför testar jag nu att göra detta. Vi får se om det blir för mycket administration eller om det faktiskt ger något.

Jag brukar inte heller skriva så mycket anteckningar när jag har loggat träningspassen eftersom jag i princip aldrig går tillbaka och analyserar, men å andra sidan om jag ägnar några minuter åt att skriva ned hur passet har varit så kan jag ju följa det över tid och kanske se några mönster över tid eller framför allt se hur utvecklingen går. Sedan skriver jag ju nästan alltid ner passen i bloggen så det är oftast i den jag går tillbaka och tittar när jag väl gör det.

Men jag har lagt kanske totalt 20 minuter på att lägga upp en plan för veckan i Equilabappen. Det bästa med detta är att jag kan gå in på varje aktivitet och välja "starta aktivitet" och så blir det en automatisk loggning. Så smidigt. Det hade ju varit kul att kunna analysera hur väl jag följer planen och kanske orsaker till varför planen inte följs för att kunna hitta mönster. Är jag alltid trött en vis dag i veckan? Regnar det alltid på tisdagar? Eller något annat.

Såhär ser planen ut för denna vecka:

Plan vecka 20



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar