Sidor

söndag 17 maj 2020

Hoppning med Bosse

Idag hade jag egentligen planerat ett dressyrpass på Bosse, men efter torsdagens träning insåg jag att vi behöver öva på att komma i galopp på hinder. Så jag tog helt enkelt samma övning som vi gjorde hos Charlotte i torsdags.

Vi började med travbommar på båda diagonalerna så att vi kunde rida i en åtta. Jag har lyckats ge honom sporrskav på vänster sida av magen och därför åkte sporrarna av idag. Han svarade ju fint på skänklarna när vi red ut igår, så jag hoppades att han skulle göra det idag också.

Vi värmde upp i skritt och trav och han visade inga tjurigheter. Kanske lite smålat, men när jag petade till med pisken svarade han framåt. Han fattade galopp direkt, båda galopperna och var superfin!

Vi travade över bommarna några gånger och sedan satte jag upp travbom och kryss. Det gjorde han också jättebra, så vi bara gjorde det några gånger. Jag fattade också galopp, lade en volt, kom ner till trav och fortsatte över hindren för omväxlingens skull.

Jag måste säga att han tar detta arbete mycket bra. Han är väldigt positiv och vill framåt samt lyssnar på vad jag vill. Så himla kul att rida honom när han är såhär!

Jag tog bort travbommarna, lade ut en bom på volten och sedan galopperade vi mot hindren. Det gick ju hur bra som helst och han var superduktig! Jag höjde upp lite för att det skulle bli lite mer hinder och då blev det ju faktiskt lättare för honom... Det kändes superbra! Så nöjd med honom!

Vi avslutade med lite arbete i trav nedsittning och galopparbete som han gjorde så himla bra! Jag var så nöjd med honom! Och det märktes inte att jag inte hade några sporrar, han har börjat lyssna på sin matte!

Dagens övning när vi var klara

När jag sedan skulle släppa ut hästarna fick vi gå runt stallet via vedboden eftersom utgången var blockerad av snickarna. Det var ju såklart väldigt upprörande enligt Pelle och han höll på att sticka för mig. När vi till sist kom in i hagen stack han innan jag släppte grimskaftet och jag kunde inte hålla emot, så han stack iväg med grimskaftet hängandes och slängandes runt sig.

Jag gick efter men kom på att jag inte skulle gå in i hagen utan piskpåsen för att inte riskera att bli attackerad av Bosse, så jag gick tillbaka och hämtade den. När jag var på väg ikapp hästarna stack de iväg igen i full galopp längst bort i hagen. Där stod de och väntade på mig och så kunde jag ta grimskaftet. Som tur var hade han klarat sig utan skador! Annars kan det ju gå illa när grimskaften hänger och slänger!
Pelle med grimskaftet kvar!

Nu är hästveckan slut och det är dags att summera och jämföra planen med verkligheten! Jag hade ju lagt upp en plan i Equilabappen och den såg ut såhär:


Veckans plan

Såhär blev resultatet: Måndag och tisdag höll planen, sedan sprack den i onsdags då jag var så himla trött och inte orkade rida båda hästarna. Det blev istället en promenad med Pelle. Sedan uteblev det planerade skrittpasset med Pelle i fredags men sedan har det mesta gått som planerat. Dagens dressyrpass för Bosse blev istället hoppning/markarbete och han kändes inte ett dugg trött efter gårdagens pass!


Utfallet!

Jag tycker att det är  bra att ha en plan som inte bara finns i mitt huvud, det är helt klart värt att lägga upp veckan i appen, det ger mig lite extra motivation att göra det jag har tänkt när det finns nedskrivet. Sedan blir inte planen exakt som tänkt, men saker och ting händer som förändrar förutsättningarna så det är ju helt OK!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar