Sidor

onsdag 18 december 2019

Sadelcheck, höleverans och kaputt stalldörr

Idag kom "min" sadelprovare Gunilla på Equestrian style by GS ut till mig. Uppdraget var att kolla ifall de sadlar jag har till Pelle passar eller prova ut ny samt att titta på hur Bosses sadel passar.

Jag gillar verkligen Gunilla, hon är så himla seriös och hon skriver ner vad hon gör samt mäter upp hästarna.

Trots att Pelles sadlar är gamla och väl använda samt knappt värda några pengar så var hon helt klart inte ute efter att sälja på mig någon ny sadel som jag inte behövde.

Det visade sig nämligen att båda Pelles sadlar satt helt ok på honom. Det enda som behövdes var en gelpad med memoryfoam som höjer upp dem lite från ryggraden och som är stötdämpande. Alltså betydligt billigare än att behöva köpa ny sadel.

Hon tyckte att han såg fräsch ut för sin ålder (det tycker ju alla, inklusive jag själv) och han skötte sig exemplariskt. Stod så snällt på gången när vi lade på sadlarna och grejade med padden samt när Gunilla mätte honom.

Bosse var allt annat än mysig. Öronen bakåt och vispade med svansen. Försökte hugga henne!

Det visade sig att han har blivit lite smalare vid manken sedan i maj. Inte så konstigt med tanke på att han varit skadad och inte ridits som tidigare. Han hade gått ner 1 cm högst upp vid manken och en halv cm längre ned. Dock var det samma mått längre bak på ryggen, vilket också var väntat.

Något som förvånade mig var att det visade sig att Pelle faktiskt är bredare över ryggen än Bosse, det hade jag aldrig trott! Så himla bra att kunna mäta och jämföra hästarna men också att kunna jämföra nu med förra gången för Bosses del!

Så i Bosses padd stoppade Gunilla i ytterligare ett lager ilägg för att sadeln ska passa bättre. Jag är så glad att få den hjälpen, för jag tycker att det är grymt svårt att se det själv. Jag trodde ju att Pelles sadlar satt bra, men jag var inte helt säker. Och att Bosse behövde tjockare padd hade jag aldrig sett själv.

Vi bestämde att jag ska ringa henne igen typ i juni för att kolla hur de ser ut på sommaren. Troligtvis har de lagt på sig några kilon då!


Bosses mått från maj syns längst till vänster i bild, sedan är det dagens mått och längst ut Pelles mått.

Det känns riktigt bra att kunna fortsätta med Pelles sadlar. Det enda är att jag behöver byta stroppar på dressyrsadeln för de håller på att går sönder ordentligt. Men jag fick tips på vem som kan göra det, så det ska nog ordna sig det också!

Precis när jag hade kommit in från stallet så kom Magnus med ett lass hö till mig. Så det var bara till att gå ut igen och börja släpa höbalar. Så himla praktiskt att ha torrhö i småbalar! Jag älskar det! Det är ju så mycket enklare att hantera! Att kunna bära balarna istället för att behöva packa en massa höpåsar, det är verkligen tidsbesparande!

Ett lass med hö!
Något som är mindre bra är min stalldörr på baksidan! Den håller på att falla i bitar! Den är så kass! Och det går inte att öppna båda dörrarna, då den till vänster inte har några gångjärn. Så idag kollade Magnus med en snickare i fall han ville titta på det. Han tipsade istället om var man kan färdiga dörrar någonstans och när jag googlade lite insåg jag att det faktiskt inte är så fasligt dyrt med en bra stalldörr. Så nu ska jag mäta och därefter kontakta lite dörrföretag för offert så ska jag nog snart ha en riktig stalldörr som går att öppna helt så att vi får en bred och fin dörröppning!

Katastrof-dörren!
Magnus ordnade i alla fall till dörren idag så att det återigen går att stänga den som är öppningsbar, så nu håller den väl ett tag till i alla fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar