Sidor

tisdag 2 februari 2016

Tur att jag är händig... #sadelprovning

Idag var planen att prova Dominussadeln. Jag tänkte snabba mig för att hinna rida hemma i paddocken innan det blev mörkt. Så jag kastade i mig ett par mackor, på med ridkläder och ut för att ta in hästarna.

Redan när de sprang in i stallet hörde jag det. Det där missljudet av sko som inte sitter som den ska... SATAN!!!!

Jag kollade vänster fram på den misstänkte herr Bus, eller Sko-Bo som jag numera kallar honom. En utdragen böjd söm på insidan och tre på utsidan. MORR!!!

Som tur är vet jag hur man slår i söm (under förutsättning att hoven är hel, vilket den var någorlunda denna gång) och jag har verktyg för att göra det, så det var bara till att ta fram verktygslådan och skrida till verket. Att vara händig är praktiskt när man har en häst som ständigt ska dra skor.

Tre söm fick jag i, det fick räcka!

Återanvänder denna bild, det såg ungefär likadant ut idag...

Där gick ju åt lite tid så när jag hade fått på sadel och grejer var klockan strax efter fem. Det var inte helt kolmörkt, så det var helt ok.

Något som inte var ok var underlaget i paddocken. Förutom att den är dränkt i vatten så är det även tjällossning, vilket gör att det blir alldeles för löst. Dessutom fanns det "slukhål" lite varstans som inte gick att se, vilket gjorde det lite väl riskfyllt. Lite regn hade vi också i ansiktet.

Jag försökte ändå känna efter lite hur Bosse reagerade och vad jag själv fick för känsla. Jag hade de helskodda brallorna, eftersom de är fodrade och jag slipper ha långkallingar. Jag tyckte inte att jag fick den där kontakten med sittbenen som jag kände i Stübbensadeln. Och så vet jag inte riktigt ifall knästödet sitter bra till för min överskänkel. Ingen wow-känsla denna gången heller.

Jag fick testa lite trav på gårdsplanen, som var lite mer fast. Det var verkligen en enorm skillnad på Bosse jämfört med hur han kändes med Stübbensadeln. Han betedde sig ungefär som med den vanliga sadeln på. Så Bosse verkar gilla den. Jag kan inte påstå att jag gör det. Kanske var det ridbyxorna som gav mig sämre känsla, jag vet inte. Men imorgon ska jag försöka skynda mig hem från jobbet och dra iväg till ridhuset så att vi får lite "riktigt" underlag under hovarna.

Jag hoppas bara att skorna sitter kvar tills dess... och så funderar jag på att slänga av snösulorna igen. De gör liksom ingen nytta nu när det är barmark och 5-6 plusgrader. De ökar bara risken för tappskor. Men skulle jag ta av dem, ja då ska ni se att snön kommer tillbaka! Så jag funderar vidare! (inte för att jag inte vill ha tillbaka vintern, utan för att jag hoppas att det vänder av sig själv snart)

Imorgon har jag tänkt att jag ska bestämma mig för hur det blir med sadeln.
Mitt resonemang går såhär:

  • Jag vill inte lägga pengar på en sadel jag inte gillar 100%
  • Om jag vill ha en dressyrsadel kanske det är smart att välja en sadel som hästen gillar
  • Jag måste inte ha en dressyrsadel just nu
  • Dressyrarbetet hade underlättats av en bra dressyrsadel
  • Det är bra att kunna variera sadel för att undvika nötning
  • Bosses rygg kanske ändrar sig när han bygger mer muskler och leder till att jag snart behöver byta sadel igen
  • Det finns en mängd sadlar att prova ute på marknaden
Ja, återigen, fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar