Sidor

fredag 19 februari 2016

Det börjar klia i odlarfingrarna nu!

Det är något som händer med mig vid den här tiden på året. Kvällarna blir ljusare, man börjar ana en vår i antågande (kanske inte just nu när det är minusgrader varje dag, men man vet ju att det snart blir varmare). Och så börjar hjärnan fokusera på odling!

Jag har denna veckan snöat in på hur jag ska bygga mitt växthus. Det jag köpte i somras blåste ju isär i höstens första storm. Så nu ska här byggas ett riktigt träväxthus!

Grunden har jag ju, så det är bara till att utgå ifrån den. Men så himla enkelt är det kanske inte. Man måste bestämma sig för vilket material man ska ha. Vi har förvisso ett antal gamla fönster över sedan renoveringen. MEN! Jag är inte sugen på att stå och skrapa, måla och kitta en stor mängd gamla fönster! Så jäkla tråkigt! Och jag behöver lägga den energin på källarfönstren som faktiskt sitter kvar i huset!

Så då återstår att fundera över ifall man ska välja vanligt glas, plexiglas, polykarbonat eller kanalplats. Som det ser ut nu blir det antingen plexiglas eller polykarbonat på väggarna och kanalplast på taket. Stommen blir av tryckt trä. Så långt vet jag. Men det finns ändå en del att fundera över när det gäller konstruktionen. Älsklingen är sådär nöjd över att jag inte kan släppa växthustanken. Vi har ju annat att göra först, tycker han. Förvisso är det så, men det skadar ju inte att ha planen klar så att vi kan sätta igång när det är dags!

Men jag måste ju börja förkultivera lite växter som ska in i det framtida växthuset, så jag har köpt lite fröer och andra grejer så att jag kan dra igång lite miniväxthus här inne sålänge.

Jag har även funderat på hur mina odlingslådor ska se ut och var det ska stå. Den här gången blir det egensnickrade i rejäl storlek! Men jag inser att det är smart att gräva bort grässvålen och slänga på grus där först, så att jag slipper göra det sen, när lådorna är på plats.

Jag kom i alla fall på en sak jag kunde göra för att stilla min odlarlängtan. Jag har ju ett par pelargoner ståendes i källaren över vintern och nu ville de planteras om och komma upp i ljuset igen. Så det har jag fixat!

Nu ska nog denna trivas bättre!
Jag får försöka lugna mig lite nu. Först ska Tjejvasan åkas och Vasaloppet ska genomföras som supporter. SEN kan det bli vår och värme!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar