Sidor

söndag 14 februari 2016

Bluff och båg och ren jävla lögn!

Hästbranschen är rätt intressant. Många hästägare gör vad som helst för sina hästar, men litar många gånger mer på flummiga produkter som lovar än det ena och än det andra, utan att ha några som helst bevis på att det verkligen fungerar, än på vad en veterinär med flera års forskningsstödd utbildning säger.

Jag tycker att man som hästägare har ett oerhört stort ansvar i att se till att hästen mår bra. Om hästen blir sjuk eller skadad ringer man till veterinären och ingen jävla bluff-och båg-doktor som håller på med en massa häxkonster. Tyvärr ser det inte ut så i verkligheten, utan det finns allt från homeopater till djurpratare som utger sig för att kunna behandla djur. Vilket leder till att djuret inte blir behandlat för sin skada utan utsätts för djurplågeri.

Igår fick jag se något på Facebook som gjorde mig riktigt förbannad!



Läs texten i annonsen noga! Vad står där egentligen? Jo det står att ett täcke kan BEHANDLA hästen mot diverse problem (medicinska åkommor stod det från början, men efter mitt påpekande ändrade Horse Farm texten). Texten kommer från tillverkaren av täcket. Det står så på deras hemsida, att täcket behandlar ett antal medicinska åkommor.

Texten från Bucas hemsida


Min första fråga är: Var kan jag hitta den evidensbaserade forskningsstudie som bevisar alla de där påståendena i texten???? (första frågan under annonsen var hur mycket det kostar :O). För det kan väl ändå inte vara tillåtet att påstå sådana här saker utan att ha någon vetenskaplig studie bakom???

Allting som har effekter och också biverkningar, man skulle ju gärna vilja veta vilka dessa är!

För mig är det helt obegripligt att någon människa kan tro på det här! Låter det för bra för att vara sant är det sannolikt inte sant.

Sen är det det här med "magnetfält". Om jag inte minns helt fel, så läste vi i högstadiet om magnetfält. Magnetfält uppstår kring kraftledningar och elektriska apparater. Jorden har också sitt eget magnetfält, men vi andra, människor eller djur eller andra varelser har INGA magnetfält i våra kroppar!
Källa: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Global/Publikationer/Broschyr/2009/Magnetfalt-och-halsorisker-low.pdf..

Det som står i annonsen är alltså ren lögn! Inget täcke i världen kan öka blodcirkulationen, det gör bara motion och möjligtvis stödstrumpor!

I Bucas originaltext pratar man också om "Faradays cage". Säkert för att man vet att inte många förstår vad som menas, eller för att man själv inte förstår vad det är.
Faradays bur används för att avskärma elektriska fält och består av ett ledande hölje, vilket leder till att inga elektriska fält kommer in i höljet. Man avskärmar alltså elektriska fält som kommer utifrån. Bucas påstår att man avskärmar hästens egna elektriska fält(eller magnetiska som man uttrycker det) så att de inte kommer ut. I en hästkropp finns inga elektriska fält eftersom en häst inte är en elektrisk apparat...
Källa: http://www.kursnavet.se/kurser/fy1201/fy1201w/El_4_0_080_Faradays.htm

Jag har också lite svårt för att man som återförsäljare inte funderar över vad som kan vara rimligt och inte när man säljer produkter. Jag fick till svar från återförsäljaren att de inte har kunskap att värdera den information som Bucas har gett dem. Men man måste väl ändå vara lite kritisk och fundera över vad som verkar rimligt!

Enligt marknadsföringslagen gäller följande: Medicintekniska produkter får inte marknadsföras med påståenden om att de förebygger eller botar sjukdom hos djur, om inte den som marknadsför produkten kan visa att påståendet är sant. Källa: https://lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrek-vet/Aseptisk%20artrit%20hos%20h%C3%A4s_rek_webb%5b1%5d.pdf. I samma dokument står också hur artrit hos häst ska behandlas, intressant läsning med tanke på vad Bucas skriver i sina texter.

På Bucas hemsida finns inga bevis på att det de påstår i texten om täcket vad jag kan se. Det finns en film som påstår det samma som står i texten och hänvisar till icke namngivna "professionals" och "serious amateurs". Inget mer. Inte trovärdigt i min värld!

Jag kommer i alla fall inte att köpa några produkter från Bucas (har när jag tänker efter inte gjort det tidigare heller), då jag tycker att den här typen av marknadsföring och sätt att uttrycka sig är helt galet. De lurar sina kunder och i sista änden kan detta leda till djurplågeri eftersom täcket, trots att det är löjligt dyrt, 1800 kr, kostar mindre än ett veterinärbesök! SÅ JÄVLA DÅLIGT!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar