Sidor

onsdag 13 februari 2013

Vi borde äta mer hästkött (??)


Hittade den här artikeln på SvD idag som en reaktion på "hästkötts-skandalen". Väldigt intressant läsning. Borde vi verkligen äta mer hästkött, som artikelförfattaren skriver?

Idag har vi svenska hästägare krav på oss att alla hästar vi äger ska ha pass. Vi får inte gå till veterinären om hästen saknar pass (dock är det olagligt för en veterinär att neka ett djur vård, så det spricker ju där), vi får inte skicka hästen till slakt (livsmedelsproduktion) om den inte har något pass. Vi hästägare lägger någonstans mellan 1500-2000 kr per häst för att registrera och skaffa pass till dem.

Varför finns hästpass? Jo, för att det ska framgå vilka mediciner en häst har fått i sitt liv så att det går att avgöra huruvida köttet går att använda i livsmedelsproduktion. Det låter ju rätt vettigt. OM det hade följts hela vägen…

Min ena häst har fått lugnande medel vid några tillfällen. En gång när han kastrerades hemma på gården. En gång på djursjukhuset i Slöinge när de drog ut vargtänderna på honom. Han har också fått medicin när han hade kolik. Inte vid något av dessa tillfällen har inblandade veterinärer skrivit någonting i passet, eller ens frågat om passet när de har behandlat honom! Inte ens när jag begärde det vid vargtandsingreppet! Vad är det då för mening att ha pass när veterinärerna ändå inte sköter jobbet i sista änden? Även om de mediciner som använts inte antas påverka livsmedelskvaliteten idag, så kan det ju dyka upp något längre fram i tiden, då det kanske är aktuellt att skicka hästen till slakt, som gör att det inte blir godkänt för livsmedelsproduktion.

Jag har svårt att tro att det bara är jag som inte får något skrivet i mina hästars pass när de har blivit behandlade. Ta t.ex. alla dessa travhästar som med jämna mellanrum behandlas på travbanornas kliniker med både det ena och andra, skulle alla dessa behandlingar skrivas in i passet så skulle nog passen bli VÄLDIGT tjocka. Jag kan tänka mig att det är just dessa hästar som i första hand hade kunnat gå till slakt för livsmedelsproduktion, då privatägda hästar oftast inte skickas till slakt pga ägarens känsla för djuret.

Med dessa fakta på bordet, borde vi verkligen äta hästkött, då hästar troligtvis är det djur som behandlas mest med diverse mediciner? Utan att det redogörs för det? Nej, skulle inte tro det. Och dessutom så äter man inte sina vänner...

Dessa killarna ska inte gå till livsmedelsproduktion!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar