Sidor

fredag 7 december 2012

Vinterritt!

Idag var tanken att Pelle skulle få komma ut i snön innan veterinären dök upp, så jag tog in båda hästarna. När jag skulle till och brodda Pelle så upptäcker jag att han hade vridit om vänster baksko så att den satt på sniskan och ena sidokappan hade tryckts in. Så jag tog av skon för att kolla och den hade grävt sig in lite grann i bärranden så det är bäst att hovis kommer ut och kollar läget så att vi inte får någon tråkig hovböld.

Men så typiskt, då fick Pelle inte komma ut utan det blev istället Bosse Bus som kom ut. Det är så himla bra med snön för nu behöver man bara borsta bort lite damm från hästarna, de är ju så rena och fina nu när det är snö. Så det går snabbt att göra i ordning dem.

Det som tar tid nu är ju broddandet. Jag har aldrig och kommer aldrig att ha broddar i skorna när hästarna går i hagen. Dels för att de hoppar runt och sparkar på varandra, men även för att det är ganska stor risk att de skadar sig själva med broddarna när de trampar sig och sådär. Så därför får jag dra i brodd varje gång jag ska rida.

Det är inte så svårt egentligen, det är ju bara första gången när man behöver gänga och göra rent hålen som det kan vara lite knixigt. Bosse hade dessutom fått in sten i tre av sina broddhål, så det var lite krångligt att få bort, men annars gick det väldigt bra. Han skötte sig jättebra! Han höll upp hovarna själv, annars vill han ju gärna lägga hela tyngden på den som håller i hoven, men inte idag. Till och med bakhovarna gick jättebra.

Vi tragglade ju med honom ganska mycket när vi lade på bakskor senast hovis var här. Då ställde vi upp honom mot en boxvägg för att han skulle luta sig mot den istället. Det gick väl sådär då, men idag var han som sagt riktigt duktig! Så det gick snabbt och smidigt att brodda.

Vi red ut en sväng i skogen och han var på strålande humör. Full fart framåt, ville trava hela tiden. I skogen så skulle det studsas och skjutas rygg både i traven och galoppen. Han är för härlig! Jag var dock beredd så han hann inte få ner huvudet så långt och när han började studsa drev jag på framåt istället och då slutade han. Dessutom är det ganska oförargligt, han försöker inte få av mig, utan det är bara lite glädjeyttringar.

Det var riktigt härligt (men kallt ) att komma ut i snön! Man blir så glad av ljuset och miljön. Jag måste ut och ta lite bilder med systemkameran också, det är ju så otroligt vackert ute nu!

Det blev en kort runda och Bosse hade nog velat springa hela dan, men vi får ta det lugnt, han är ju inte igång ordentligt än. Och så är det lite för lite och lite för mjuk snö för att det ska bli riktigt bra underlag här. Vi får hoppas på mer snö!

Det bästa av allt är att nu går det ju att rida ut även på kvällarna då det är såpass ljust att man ser ganska bra ändå. Så nu känns det faktiskt som att det borde gå att komma igång med ridningen. Det är ju bara två arbetsveckor kvar innan jag tar jullov två härliga veckor så då hade det varit kul att ha kommit igång lite grann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar