Sidor

onsdag 7 oktober 2020

16 weeks of health - I MÅL!

 I fredags gick jag i mål med min egen challenge "16weeksofhealth" (läs mer om hur det började HÄR). Jag har alltså genomfört 16 veckor utan alkohol och socker med mål om att vara aktiv och sova bra.

Hur har det gått då? Jo, jag har hållit mig ifrån både socker och alkohol och egentligen inte tyckt att det har varit så svårt. Det har ju inte varit så stor skillnad mot hur jag brukar leva mitt liv, mer än att jag har skippat de där glasen vin fredag och lördag och faktiskt inte inmundigat någon typ av socker samt ätit väldigt lite kolhydrater.

När jag var inne på 4-6:e veckan började jag känna att det var lite "tråkigt". Kanske inte så stor utmaning. Men sedan har det bara rullat på. Och det har faktiskt hjälpt mig att ha det här konceptet att luta mig tillbaka på när jag har känt sug efter socker eller alkohol.

För det är ju inte så att jag inte får sug emellanåt. Så många gånger har jag varit sugen på att gå in i matbutiken och köpa den där chokladkakan, men varje gång har jag ställt mig frågan "vad vill jag med det här?". Vill jag tillbaka till där jag var i mitten på juni? Vill jag ha tillbaka min fluffiga kropp? Vill jag må dåligt (som jag vet att jag gör av att äta skiten) bara för att jag tror att jag vill äta den där chokladen? Vill jag ha ont i magen?

Jag har ju flera gånger bevisat för mig själv att det där som jag har sug efter inte är så jäkla gott egentligen. Jag kan ha jättestort sug efter en chokladkaka, men när jag väl äter chokladen tycker jag inte att den är så god som jag hade förväntat mig. Men när jag väl har börjat äta så slutar jag inte, utan hela chokladkakan åker ner utan att jag egentligen tycker att den är särskilt god. Jag kan konstatera att tanken på chokladen är så mycket bättre än själva chokladen. Rätt märkligt, men så är det!

Det är ju så att det har hänt saker på dessa 16 veckor, vikten har gått ned runt 4-5 kg, midjemåttet har minskat med hela 12,5 cm! Rumpan har blivit 8 cm mindre och låren har blivit 5 cm mindre! Detta har ju också lett till att jag nu kunde köpa kläder i en storlek mindre på överkroppen och två storlekar mindre jeans. Det är ju rätt häftigt ändå!

Antal steg de senaste sex månaderna!


Men det som ändå är allra häftigast med det här är den mentala biten. Jag har samtidigt jobbat en hel del med mental träning, vilket har gjort under för min ridning, men det är även så att jag har blivit så mycket piggare.

De senaste två veckorna har jag endast haft en dipp i energinivån och det var i söndags då det regnade större delen av dagen och jag inte kände för att göra någonting annat än att ligga i soffan och glo på TV. Så det gjorde jag. Men förutom det så har jag en energinivå som jag inte kan minnas att jag har haft tidigare! När jag vaknar på morgnarna (när klockan ringer) känner jag mig pigg och utvilad och redo för en ny dag. Jag håller mig pigg genom hela arbetsdagar och har energi kvar när jag kommer hem från jobbet. Det är en rätt häftig känsla!

Så hur "firade" jag nu min målgång i fredags? I TV-programmet "16 weeks of hell", som är min inspirationskälla till det här, firade deltagarna genom att dricka öl, vin och äta allt de inte hade ätit under de 16 veckorna, chips, godis och annat skit.

Så "firar" inte jag! Jag väljer istället att förstå att anledningen till att jag mår så fantastiskt bra nu är till stor del det jobb jag har gjort under dessa 16 veckor. Så därför vill jag ju inte förstöra denna härliga känsla med att äta och dricka skräp!

Jag var bortbjuden i fredags och hade inte kontroll över vad som fanns i maten så jag vet att jag åt mer socker då än jag har gjort de senaste 16 veckorna. Ingen big deal så. I lördags drack jag ett halvt glas rödvin till maten och kände mig nöjd med det, men ingen big deal med det heller. I söndags gjorde jag en äppelpaj med vaniljsås som blev alldeles för sötsliskig och efter det har jag fortsatt att äta som jag har gjort de senaste 16 veckorna.

När jag påbörjade den här resan ville jag ta reda på vad som kan hända om man håller i ett koncept såhär länge. Nu vet jag. Det kan hända väldigt många saker och framför allt bra saker! Så som jag ser det finns det ingen som helst anledning att gå tillbaka till att äta och dricka annorlunda än jag har gjort de senaste 16 veckorna, men jag känner ju också att det är bra att ha ett koncept att luta sig tillbaka mot när sugen kommer. Så därför kör jag vidare med ytterligare 16 veckor! Då kommer jag att gå igenom julen med detta koncept och det är bra för det är en tid som brukar vara svår för mig att inte trilla ner i dåliga matvanor, så då kan ju detta hjälpa mig!

Och så är jag ju grymt nyfiken på vad som kan hända när man håller i någonting i 32 veckor! Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar