Sidor

onsdag 14 oktober 2020

Läraktig häst och sadelbekymmer!

Ikväll var det dags för Kalle att få sig ett pass i paddocken. Det är märkligt, varje gång jag har planerat att rida honom där blåser det i princip storm... Eller, ja, enligt SMHI har det varit runt 15 i byvindarna, så rejäl blåst i alla fall!

Igår förberedde jag paddocken och lade ut tre travbommar och ställde ett litet kryss på varje långsida samt varje diagonal. Tanken var att rida lite markarbete, blanda dressyr med lite bomövningar.

Jag började dock med att kolla hans sadel. Han fick ju två tydliga tryckmärken eftersadeln på var sida om ryggraden i främre delen av ryggen efter söndagens uteritt. Så jag lade på sadeln utan schabrak för att kolla hur det såg ut. Om jag trycker på sadeln så går den ner och lägger sig oroväckande nära manken och ryggraden. Jag tror att han tyvärr han smalnat av lite. 

Men jag tänkte att jag kunde prova Pelles pad som höjer upp sadeln lite och tryckavlastar. Med den under sadeln kom den upp mycket bättre och det blev en fin kanal mellan sadeln och hans rygg. Dock verkade han lite tveksam när jag höll på med sadeln, han bet i grimskaften och slog runt med huvudet så jag hade inga höga förhoppningar om att det skulle funka.

Inte mycket marginal mellan sadel och hästrygg...

Vi gick ut i paddocken och jag gick några varv med honom. Han verkade väldigt lugn trots vinden. När jag satt upp stod han blick stilla tills jag bad honom att gå. Goda tecken med tanke på sadeln.

Han skrittade på bra och kändes väldigt avslappnad, så härligt! Han har nu helt slutat bry sig om allting runt paddocken utan bara jobbar på istället, avslappnat och fint. Så underbart!

Jag jobbade mycket med det vi jobbade på hos Charlotte senast, nämligen att han ska lyssna på inner skänkel, ta stöd på ytter tygel och böja sig i innersidan genom att jag lirkar lite med bettet. Han gjorde det så bra!. Lyssnade på skänkeln, slappnade av och blev jättefin i formen stundtals!

Vi jobbade samma sak i traven. Han var lite väl öppen i formen, men på volterna blev han bättre och bättre och han slappnade av mer och mer. Jag gjorde även flera övergångar och även de gör han bättre nu. Han är så otroligt läraktig och det händer så mycket positivt på varje pass jag rider honom. Det är så himla kul!

Vi jobbade vidare i galoppen, samma arbete där. Svårare att få ut honom på spåret utan att gena, men det blev bättre och bättre. Så duktig kille!

Jag tog mig sedan an "hindren" eller bomhögarna. Började i trav och red i åttor. Han gjorde det superbra! Dock tycker han nog att det är lite svårt att komma exakt rätt fram till bommarna, han trampar gärna om. Men sedan tog jag diagonalbommarna i galopp och det gjorde han så himla fint! Superduktigt! Och inte ett enda kråkhopp!

Jag är supernöjd med honom! Nu hoppas jag att det kan bli fint väder utan för mycket vind till helgen så kan jag kanske filma och börja hoppa lite mer "på riktigt" med honom. Han känns ju supertrygg fram till hindren och jag vet att jag egentligen inte behöver sitta och vänta på att han ska göra jättehopp. Om han gör det så flyger jag ju inte av, utan det är bara till att låta honom hållas tills han slappnar av och hoppar normalt!

Pelles sadelpad verkade i alla fall fungera suveränt, så den kommer jag att fortsätta med. Jag ska försöka fodra på honom lite mer nu när det snart är inomhussäsong på nätterna för dem. De har inte mycket bete kvar i hagen nu och nästnästa helg är det den så onödiga och tråkiga vintertidsomställningen som tar allt ljus ifrån oss, så då åker de in!

När vi var klara skrittade jag av honom för hand, vi gick upp till Obbhultvägen och vände. 
Min finaste Kalle!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar