Sidor

tisdag 4 oktober 2011

Spiken i kistan!

Nu har det "fantastiska" Ridsportförbundet i det här landet fattat beslut om ett nytt licenssystem. Läs mer HÄR.
I korta drag har man beslutat att ta bort den tidigare lokallicensen som kostade 200 kr/år och istället låta alla ryttare över 18 år betala 750 kr/år. Dessutom tas livstidlicensen för hästar (950 kr engångssumma) bort och ersätts med en årlig licensavgift på 200 kr/år. Dock kommer de hästar som redan har livstidslicens att få behålla den. Det kommer även att finnas en endagslicens att lösa för 150 kr.
Alla förstår ju att detta kommer att drabba den största delen av Sveriges ryttare, dvs de som bara tävlar lokalt och är nöjda med det.
Men det som är svårt att förstå i detta är ju Ridsportförbundets tanke med hela den här ändringen.
För min egen del känner jag att detta är spiken i kistan för min fortsatta tävlingskarriär. För det första tycker jag att 750 spänn för en licens per år är åt h-vete för dyrt jämfört med de 200 kr det har kostat tidigare. Att lösa en dyr dagslicens som kostar nästan lika mycket som den tidigare lokallicensen är inte heller aktuellt.
Skulle jag tävla två klasser (säg 90 och 1 m) á 150 kr skulle alltså en tävling för mig kosta 450kr (om jag väljer endagslicens) alternativt  1050 kr (om jag väljer att köpa en årslicens och kanske inte kommer ut på någon mer tävling det året). Lägg därtill resekostnaden för att ta sig till och från tävlingsplatsen.
För mig är det inte rimligt att betala så mycket pengar för att få tävla 90 och 1 m. Jag känner inte att jag får någon valuta för de pengarna. Dessutom måste man ju betala medlemsavgift i någon klubb för att få lösa licens, vilket i sin tur även innebär att man blir "skyldig" att hjälpa till på klubbens tävlingar, kanske flera gånger per år.
När man tävlar på den nivån kan man lika gärna åka på träningshoppningar som varken kräver licens eller klubbmedlemsskap. Ofta är det ingen föranmälan utan man kan utan att förlora några pengar på det skita i att åka om hästen eller man själv skulle bli skadad. Alltså bara fördelar. Förutom då att man inte får några registrerade resultat på hästen, vilket egentligen bara är intressant om man har tänkt sälja den.
Jag kan bara tolka beslutet om licensavgifter som att Ridsportförbundet inte vill ha några glada amatörer som tävlar på lokal nivå, utan bara elitryttare med massor av pengar. Jag tror att Ridsportförbundet behöver en konkurrent för det är ju alldeles uppenbarligen något som inte står rätt till där!
Jag tror att detta kommer att leda till att många ryttare som är i samma situation som jag (hobbyryttare utan ambitioner att tävla högre än 1,10m för skojs skull) på sikt kommer att försvinna, samt att lokala tävlingar inte kommer att locka några ryttare och därför ställs in pga för få anmälda. Så de som vill tävla och accepterar kostnaden kan inte längre tävla på låg nivå för att tävlingarna försvinner.
Samtidigt har Ridsportförbundet pratat om att man ska satsa på bredden och inte bara eliten. Vart syns den satsningen i det här beslutet??? Jag tycker att detta beslut enbart speglar hur långt ifrån verkligheten dessa pappersvändar-byråkrater befinner sig!
Nej, Ridsportförbundet, GÖR OM-GÖR RÄTT!!!
Förresten kanske det är dags att sälja min fina oanvända röda tävlingskavaj nu???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar