Sidor

söndag 28 februari 2021

Tisdagsdressyr och torsdagshoppning

Bosses vecka har bestått av ett dressyrpass i tisdags och hopp-pass i torsdags. I tisdags tränade vi även lite TRT, vilket gick bra. Han förstår mer och mer hur han ska flytta bakbenen, men koordinationen är ju lite si och så. Dock så blir det bättre och bättre för varje pass. Så nyttigt!

Dressyrpasset gick också bra. Fokuset var tempoväxlingar och övergångar. Jag testade att skriva upp innan passet vad jag ville fokusera på och när jag skulle känna mig nöjd. Jag skulle känna mig nöjd när jag kunde rida i tre olika tempon i samtliga gångarter.

Det visade sig vara ett bra mentalt drag, faktiskt. För ibland när jag lämnar ridhuset och skrittar hem och reflekterar över passet har jag en dålig känsla i magen utan att passet egentligen varit särskilt dåligt. Kanske framför allt med Kalle, men det händer även med Bosse.

Så jag red som jag hade tänkt, mycket övergångar åt alla håll och kanter och massor av tempoväxlingar. Han kändes riktigt bra, han var så självbärig och så lyhörd, en fröjd att rida helt enkelt! Han var också arbetsvillig och kändes riktigt fin! Båda galopperna var självbäriga, även om han har lättare för att fatta vänster än höger. Tänk vad vi har utvecklats tillsammans senaste året! För ett år sedan hade jag jätteproblem med att få honom att fatta galopp över huvudtaget, nu gör vi det från skritt. Så kul!

I torsdags var det dags för hoppträning. Vi hade en rolig övning där vi skulle hoppa ett hinder på långsidan, sakta av till trav, rida en volt över fyra bommar på andra långsidan och sedan galopp till ett hinder till på den första långsidan.

Men vi började med två hinder med travbom före och övade på att rida på i galoppen efter hindret. Det gjorde han bra efter några gånger och han blev mer framåt efter ett tag.

Sedan kom vi i galopp på första hindret, saktade av till trav, travade på volt över bommarna och sedan galopp till nästa hinder. Vi började i vänstervarvet och jag fick till en sådan himla härlig känsla! Bra galopp, inget plockande, utan bara mot hindret med självförtroende och tankar på att försöka få tillbaka honom så snabbt som möjligt. Jag fick kämpa för att få tillbaka honom till trav, men kom runt bra på volten och sedan kunde jag fatta galopp igen och ta nästa hinder med samma härliga känsla som på första. Så kul!

Vi körde samma sak i höger varv och även det gick bra, dock ville han inte fatta galopp efter bommarna så vi travhoppade det andra hindret, men galopperade på efter. Allt kändes superbra och vi tog en liten skrittpaus och stod dessutom still i någon minut. Sedan skulle jag sätta igång honom igen och hoppa två oxrar som stod på diagonalerna. Då kände jag att något inte stod rätt till. Han haltade bak. 

SÅ JÄKLA TRIST! Jag red vidare i traven för att se ifall ha värmde ur det, men nej. Han blev förvisso mer ren, men inte helt fräsch. Så det var bara till att packa ihop och gå hem igen. När jag kom hem var han lite varm och svullen i vänster bakkota, så han fick lite liniment innan jag ställde in honom i boxen.

I fredags tyckte jag att han var lite varm på morgonen igen, men när jag tog in honom på kvällen var han helt kall i hela benet igen och såg jättefin ut. Så märkligt!

Han fick skritta en runda igår, då var han också helt kall i samtliga ben och när jag travade honom på asfalten för att lyssna ifall han var fräsch så var han helt fräsch. Inte någon tillstymmelse till hälta!

Det blev en mysig runda, även om Bosse var jättepigg och inte alls förstod varför han inte fick trava och galoppera där vi brukar. Men han får ta det lite lugnt någon vecka nu och bara skritta så får vi se hur det utvecklar sig.

Pigg och fräsch Bosse!


4 rådjur spanade in oss på rundan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar