Sidor

söndag 7 februari 2021

På Kalles rygg igen!

9:e januari var senaste gången jag satt på Kalles rygg, det är nästan en hel månad sedan! Orsaken har varit ett par veckor med superkasst väder och några dagar med mindre energi och mindre motivation.

Denna vecka har jag rampat upp träningen från marken med honom. Ledövningar, avslappningsövningar, promenad ute osv. Men igår var han så himla mysig att jobba med så jag började känna att nä nu vill jag faktiskt rida igång honom igen!

Sagt och gjort, efter frukost gick jag ut och hämtade honom och gjorde i ordning honom. Det kändes lite ovant att lägga på honom sadeln igen. Jag passade på att kolla hur den låg på honom, jag tycker att han har byggt på sig bra nu under hösten och blivit rund och fin. Men sadeln sitter fortfarande som en smäck!

Han var lugn och fin idag också, väldigt avslappnad när jag gjorde i ordning honom. Jag gick med honom till ridhuset, tänkte att det var en lugn och bra plats att börja på. Han var väldigt lugn på vägen dit också, dock blev han lite rädd när vi passerade ett ställe med några stojande barn. Men jag jobbade honom lugnt och städat och han lugnade snart ner sig.

Precis när vi kom till ridhuset var det några som avslutade sitt pass så vi fick ridhuset för oss själva. Då passade jag på att lugnt och metodiskt jobba med "det farliga hörnet" och "det farliga hålet" på långsidan. Han fick undersöka, stanna, gå fram, backa och efter ett tag hade han släppt det hela.

Jag jobbade också noga med uppsittningen. Jag stod på pallen en bra stund, lät honom slappna av. Satt upp utan att hålla i tyglarna och skapa spänning, inte låta honom gå förrän jag sade till. Även det gick väldigt bra, han lyssnade fint på mig.

Vi skrittade iväg och han kunde passera hålet och hörnet utan några större spel, mycket bättre än han någonsin gjort tidigare. Det kändes dock lite spänt från mitt håll till en början. Det är klart att det känns lite läskigt när hästen inte är riden på en månad, jag visste ju inte hur han skulle reagera. Om han skulle bocka eller göra några andra dumma saker.

Men Kalle är ingen häst som gör några dumma saker, vilket jag är så glad för! Han kändes inte som om han ville explodera på något sätt. Vi började dock lugnt och fint i skritt och han slappnade av mer och mer. Han ville tjafsa lite med bettet och slänga med huvudet, men det där verkar hänga ihop med övriga spänningar, så när han slappnade av blev han också stadig och fin i kontakten till munnen.

Jag kom ihåg vad jag lärde mig på senaste träningen för Charlotte; lirka, lirka, lätta och det funkade kanon! När jag lirkade med innertygeln och knackade lite med innerskänkeln svarade han med att slappna av och bli genomsläpplig. 

Så småningom bad jag om trav och det var lite stelt till en början, men jag jobbade på samma sätt där, lirka, lirka, lätta och knack med innerskänkel. Han svarade jättefint på det och jobbade avslappnat och fint riktigt bra! Lite slängande med tungan, men då drev jag på och fortsatte lirka så drog han in tungan igen. Han var mycket bättre än han någonsin varit ur det avseendet!

Han gjorde en så himla fin övergång till trav i slutet av passet, helt i rätt arbetsform! Så häftigt! Han har ju inte ridits på en månad liksom och ändå känns det inte som om vi börjar om på något sätt, snarare tvärtom!

Det blev även några kortare galopper bara för att känna lite på den. Vänstergaloppen var fin och hyfsat balanserad, högergaloppen lite mer obalanserad, men han gjorde ju allting så himla bra!

Det var verkligen så härligt att rida honom och att märka att arbetet från marken följer med till ridningen! Han kändes väldigt förnöjd och avslappnat och då är det ju så mycket enklare att jobba med hästen än när den är spänd. Det här höjer ju motivationen väldigt mycket och jag ser fram emot mer ridning och markträning kommande vecka!

Underbar utsikt!

Själv behöver jag jobba på att känna mig mer säker på honom och inte bli så försiktig, våga lita på att han är avslappnad och jobbar på framåt. Inte en enda gång skyggade han för någonting under passet och om jag fortsätter att jobba på de mentala bitarna med honom så kommer ju det här att kunna bli riktigt bra framöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar