Sidor

måndag 15 februari 2021

Suger ut det sista av vintern...?

Måndag, ny vecka, nya möjligheter! Halva februari har passerat och det känns som om tiden bara rasar iväg mot mer ljus och lite varmare temperaturer.

Det är ändå märkligt hur jag känner att jag efter en vecka med -15 till -5 grader har vant mig vid den stränga kylan och idag när jag kom upp var det "bara" -6 grader, vilket kändes "varmt". I alla fall som jämförelse med de dagar jag har gått ut på morgonen och det har varit under -15.

Mitt på dagen var det strax över 0 grader och när jag kom ut i stallet kändes det rätt behagligt ändå. Idag var det Bosses tur att få lite träning från marken och sedan ett pass i paddocken och kanske några små skutt över stockarna i sommarhagen.

Jag har inte tränat honom lika mycket från marken som Kalle, men idag gick ledövningen rätt så bra. Han slappnade av på ett helt annat sätt. Jag kunde också flytta hans bakdel. Dock blir han sur när vi kör vänster varv och han försöker bita mig, samt sparka med vänster bakben, men efter några gånger slappnade han av och fick bättre kontroll över kroppen. Åt höger blir han stel och har svårt att komma in med bakbenet under sig, men det blir bättre och bättre.

När jag satt upp var han hyfsat avslappnad, men ville gå iväg innan jag sade till, vilket jag snabbt stoppade. Han stod faktiskt still medan jag satt upp. Annars brukar han vilja svänga bort med bakdelen eller mot mig med framdelen. Jag avskyr verkligen att sitta upp på en häst som inte står still och det gäller att vara superkonsekvent med det. Aldrig någonsin låta hästen röra sig medan man sitter upp! Och inte gå iväg innan jag ber om det! Viktigt!

Vi red runt lite i paddocken. Han är så välbalanserad och självbärig nu att det är en fröjd att rida honom! Traven är verkligen så fin för att inte tala om galoppen! Vänstergaloppen känns nästan lite för långsam, men bjudningen finns där och det går bra att göra tempoväxlingar både uppåt och nedåt, den funkar så himla bra. Och högergaloppen börjar bli riktigt fin nu också. Dock bryter han gärna av så snart något händer, om jag tar för mycket i honom eller som idag, om kompisarna i hagen intill paddocken springer runt och busar...

Men jag kunde ändå jobba honom, få ihop honom och driva på framåt utan att han bröt av. Så himla duktig!

Ja, de där kompisarna... Pelle var på hugget idag bokstavligt talat och stod och bråkade med Kalle i hagen. Han bet och sparkade på honom och sedan sprang de rundor samt ställde sig högst upp på kullen och trumpetade. Tok-hästar! Det har ju förvisso rört sig en varg i våra trakter idag, men jag tror knappast att den var i närheten när jag red, så det kan inte vara det som störde dem. Jag vet att hästar inte tänker så, men det kändes lite som om Pelle ville vigla upp Bosse så att vårt ridpass inte skulle gå bra...

När vi ridit runt en stund i paddocken gav vi oss ut i sommarhagen för att skutta över lite stockar. Men Bosse blev rätt taggad så vi tog det hela i trav. Dock passade han på att bocka lite sådär oförargligt som han kan göra ibland, så jag tog det lugnt.

Det blev ett hyfsat bra pass tycker jag ändå och vi var klara innan det blev helt mörkt ute. Härligt att kunna rida i dagsljus efter jobbet!

Nu ska det komma in snö på onsdag och sedan blir det regn och plusgrader. Det ser faktiskt ut som om vintern och kylan ger med sig för den här gången, så det gäller att passa på att njuta av det vita härliga kalla vädret! Men jag ska ju inte sticka under stol med att jag ser fram emot att få en upptinad och ridbar paddock snart!

Jag funderar på vilken häst jag ska ta med mig till träningen på torsdag... Planen är att rida Kalle imorgon. Det kommer att bli ridhuset för honom på kvällen. Jag vill ha honom så lugn som möjligt så jag tänker att det är bättre att göra i ordning honom när kompisarna står inne och han kan slappna av lite mer. Om jag får honom lugn och han blir sådär fin som han var igår så blir det nog träning med honom på torsdag. Går det sämre rider jag honom på onsdag också och så får Bosse träna på torsdag istället. Den som lever får se!

Skymningsljus

Väderprognos

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar